PARLAMENTARNA DEMOKRACIJA

Talibani pozvali Afganistance da bojkotiraju izbore, odbijaju mirovne pregovore

(EPA)

(EPA)


Talibani su u ponedjeljak pozvali Afganistance da bojkotiraju parlamentarne izbore i zahtijevaju potpuno povlačenje stranih snaga kao jedino rješenje za okončanje rata dugog 17 godina dok pojačavaju napade u strateški važnim pokrajinama. 

Izjava tvrdolinijaške islamističke skupine objavljena je u isto vrijeme kad je zemlju posjetio vodeći američki izaslanik Zalmay Khalilzad, koji je imenovan da vodi mirovne napore s talibanima.

Khalilzad se sastao s predsjednikom Ashrafom Ghanijem u Kabulu kako bi napravili strategiju da se održe mirovni pregovori pod afganistanskim vodstvom s talibanima, čiju su vladavinu u razdoblju između 1996.-2001. okončale snage pod američkim vodstvom.

"Mir je sveti proces, a američka vlada i narod ujedinjeni su s afganistanskom vladom i narodom u tom procesu", rekao je Khalilzad a prenosi se u izjavi objavljenoj iz Ghanijeva ureda.

Khalilzad, bivši američki veleposlanik u Afganistanu i Iraku, priključio se timu američkoga State Departmenta u rujnu.

Predviđeno je da posjeti Pakistan, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Katar ovaj tjedan, dok nastoji pridobiti talibane za pregovarački stol.  

No talibani, koji se bore kako bi izbacili strane snage, srušili vlast i vratili strog šerijatski zakon, u više navrata odbili su ponude da održe mirovne razgovore ili podrže izbore.

Izbore 20. listopada koje međunarodni partneri vide samo kao vježbu za predsjedničke izbore iduće godine, ometaju kaotične pripreme, optužbe za prijevaru i uvijek prisutan strah od nasilja militanata. (Hina) 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater