NEW YORK

Svjetski čelnici dolaze u New York unatoč pandemiji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Iako padnemija ne jenjava stotinjak svjetskih čelnika idući tjedan dolazi u New York na djelomično obnovljenu godišnju UN-ovu političku ekstravagancu, gdje će se pokušati zajedno nositi s hitnim globalnim problemima, počevši upravo s koronavirusom. 

Opća skupština UN-a pokušat će i nadograditi zamah u dogovaranju ambicioznog klimatskog sporazuma i obnoviti jedinstvo nakon talibanskog preuzimanja vlasti u Afganistanu. 

"Moramo ponovo uspostaviti povjerenje. Postojeća geopolitička podjela je prepreka", kazao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

"Svijet je stvarno u opasnoj situaciji. Moramo oglasiti alarm i razbbuditi političke lidere", dodao je. 

Američki predsjednik Joe Biden u utorak će prvi put govoriti na Općoj skupštini, a dan poslije organizirati virtualni samit o covidu. 

Pošto varijanta delta ponovo izaziva uzlaznu putanju u širenju virusa, Guterres upozorava da se svijet "kreće u pogrešnom smjeru u nošenju s pandemijom".

"Apsolutno je neprihvatljivo da imamo zemlje sa 80 posto cijepljenih i neke u kojima je dva posto cijepljenih", kazao je. 

Amerikanci obeshrabrivali dolaske

U New York sigurno dolaze britanski premijer Boris Johnson, kojem je klimatsko pitanje uoči UN-ove konferencije u Glasgowu najvažnije, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i po prvi put izraelski premijer Naftali Bennett. 

Ondje će biti i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Američke vlasti obeshrabrivali su šefove država da dolaze i zatražili da delegacije budu što je manje moguće jer je to način da se bori protiv covida. 

Poslušao ih je francuski predsjednik Emmanuel Macron, među ostalima, koji će se Općoj skupštini obratiti video vezom iz Elizejske palače. 

"Zabrinuti smo da UN-ov događaja ne postane superširiteljski događaj", rekla je američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield. 

"Lideri moraju biti odgovorni i preuzeti odgovornost za svoje postupke". 

Jedan od onih koji je sigurno neće poslušati je Jair Bolsonaro, predsjednik Brazila, zemlje koja tradicionalno govori prva na Općoj skupštini.  

On je rekao da će doći u New York iako nije cijepljen protiv koronavirusa čime prkosi njujorškim vlastima koje žele da svi sudionici pokažu dokaz da jesu. 

UN je prošle godine organizirao virtualnu Opću skupštinu. "Jako sam ponosan što ova zgrada nikad nije bila centar širenja virusa i nadam se da će tako i ostati", rekao je Guterres said.

Mali i veliki

"Međutim, svi su zabrinuti da će ovo biti cirkus", rekao je AFP-u dužnosnik UN-a koji je želio ostati anoniman. 

"Velike zemlje ne dolaze ovdje vidjeti jedna drugu. Nego male zemlje dolaze vidjeti velike".

Rusija i Kina, stalne članice Vijeća sigurnosti, na Opću skupštinu ne šalju čak ni ministre vanjskih poslova. 

Analitičar Richard Gowan iz Međunarodne krizne skupine kaže da time dvije sile šalju poruku. 

"One u ovu Opću skupštinu neće uložiti mnogo, možda i kako bi pokazale da ih ne zamara što Biden dolazi". 

Biden, ubrzavajući napore svoga prethodnika Donalda Trumpa, uzdizanje nedemokratske Kine smatra najvećom brigom Sjedinjenih Država u 21. stoljeću. 

Američki predsjednik sigurno će htjeti čuti što mu kolege misle o talibanskom brzom preuzimanju Afganistana nakon američkog povlačenja. Zapadne zemlje ne žele priznanje njihove vlasti dok se pokaže kako se odnose prema ljudskim pravima.

Afganistan u UN-u i dalje predstavlja pala vlada predsjednika Ašrafa Ganija, a jednako vrijedi i za Mjanmar i Gvineju gdje su vlast preuzele vojne hunte. 

Sve tri zemlje za govornicu Opće skupštine u petak, posljednjeg dana njezina rada, pa je ionako pitanje tko će ih uopće slušati. 
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater