ŽENEVA

Svjetska zdravstvena organizacija očekuje daljnje širenje korona virusa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izjavila je u utorak da postoji velika vjerojatnost da se novi korona virus u nadolazećim danima proširi na druge dijelove Kine, kao i u druge zemlje.

“Za očekivati je više slučajeva u drugim dijelovima Kine, kao i u drugim zemljama u nadolazećim danima”, rekao je glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tarik Jaserović.

Zasad je u Kini virus uglavnom bio prisutan u gradu Wuhan, a vjeruje se da se proširio s ribarske tržnice, iako su izolirani slučajevi primijećeni i u Šangaju i Pekingu.

Upitan o razlozima pojavljivanja novih slučajeva, Jaserović je rekao da Kina pojačava nadzor nad virusom. “Ako pojačate nadzor i testiranja, veliki su izgledi da bude novih slučajeva”, rekao je.

Vjeruje se da su svi međunarodni slučajevi povezani s prvotnom pojavom virusa u Wuhanu. WHO u ovom trenutku ne preporučuje zabranu putovanja.

Svjetska zdravstvena organizacija sazvala je sastanak za srijedu kako bi se razmotrilo proglašenje međunarodne zdravstvene krize.

S milijunima Azijata koji u utorak putuju na odmor povodom lunarne nove godine, kineske vlasti potvrdile su da se novi virus može proširiti putem ljudskog kontakta. U utorak su prvi put objavile da se virusom zarazilo medicinsko osoblje, njih petnaestero.  

Također u utorak Nacionalna zdravstvena komisija objavila je da je umrla i četvrta osoba zaražena novim korona virusom od izbijanja bolesti. Riječ je o 89-godišnjem muškarcu koji je umro u bolnici u Wuhanu. I prva tri smrtna slučaja dogodila su se u Wuhanu gdje se bolest pojavila u prosincu, prenosi njemačka agencija dpa.

U ponedjeljak do kraja dana broj potvrđenih slučajeva u Kini popeo se na 291, objavila je komisija.  Oko 270 ljudi bilo je iz provincije Hubei. Wuhan, grad u kojem živi 11 milijuna ljudi, glavni je grad te pokrajine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater