BEOGRAD/NIŠ

Srbija: U subotu 61 žrtva korone, najviše od početka epidemije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Crni petak skupo će koštati Srbiju, upozorili su u subotu liječnici iz Kriznog stožera, u danu kad je registriran 61 smrtni ishod covida 19, što je najviše na dnevnoj razini od početka epidemije.

„Pogledajte Zapad, pogledajte Sloveniju. Tamo Crni petak nije postojao. To ne predstavlja niti jedan promil ekonomske koristi, a od neprocjenjive je štete za zdravstvene službe i očuvanje zdravlja. U ovom trenutku je zdravlje najvažnije, pa i po cijenu ekonomije“, upozorio je član zdravstvenog dijela Kriznog stožera srbijanske vlade dr. Branislav Tiodorović.

On je, komentirajući velike gužve i redove, mahom mladih, ukazao na to kako su oni, unatoč upozoravajućem trendu rast broja umrlih i novozaraženih koronavirusom, u tržnim centrima u petak čekali da iskoriste velike popuste na početku tradicionalnih prazničnih kupnji.
 
Tiodorović je upozorio da će, u pogledu popunjenosti bolničkih kapaciteta i rastućeg trenda broja umrlih od  covida, sljedeći tjedan biti težak, a najveću opasnost vidi upravo u posljedicama Crnog petka, kada se tisuće građana, ignorirajući upozorenja epidemiologa i virusologa na visoki rizik, odlučilo za kupnju u tržnim centrima.

Srbija u subotu, prema službenim podacima Ministarstva zdravstva za posljednja 24 sata, registrirala 7.041 novi slučaj zaraze.

Na bolničkom liiječenju ukupno je 7.011 pacijenata, od koji su 254 na respiratorima.

Od početka epidemije 6. ožujka službeno je potvrđeno 163.035 slučajeva infekcije.

Komentirajući epidemiološku situaciju, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić danas je istaknuo kako "Srbija testira veliki broj ljudi, puno više nego zemlje u okruženju", a da "ima manje mrtvih od Makedonije, koja ima četiri puta manje stanovnika, ili Hrvatske, koja je 1,8 puta manja".

"Bugarska ima 3.600 mrtvih, Mađarska 4.800, Rumunjska 11.000, a to pokazuje koliko se naš zdravstveni sustav bori", rekao je Vučić u Nišu tijekom posjeta tenkovskim postrojbama Vojske Srbije.

Komentirajući izjavu predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije u Beogradu da je Srbija u vrhu zemalja po broju zaraženih, Vučić je ponovio kako "Srbija testira ogroman broj ljudi upravo zato da bi sačuvala njihove živote".

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom