SUBOTICA

Srbija: novosadska policija privela novinarku zbog pisanja o pandemiji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Policija u Novome Sadu uhitila je novinarku portala „Nova.rs“ po prijavi Kliničkog centra Vojvodine (KCV) koji tvrdi da je svojim tekstom uznemirila javnost u Srbiji i narušila ugled centra, objavili su u četvrtak neovisni vojvođanski i beogradski mediji.

Tužitelj je u srijedu navečer odredio novinarki portala „Nova.rs“ i članici Upravnog odbora Neovisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Ani Lalić zadržavanje do 48 sati, izjavio je agenciji Beta odvjetnik Srđan Kovačević.

U svojemu tekstu, pod naslovom „KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre“, novinarka Lalić je iznijela da u KCV-u imaju problem s “kroničnim nedostatkom osnovne opreme i potpuno kaotičnim uvjetima rada u vrijeme pandemije”.

Pritužbe o nedostatku zaštitne opreme

“U subotu navečer medicinske sestre koje rade u tzv. Korona centru su se pobunile i nisu htjele ući kod pacijenata, jer nije bilo zaštitne opreme. Poslije par sati je stiglo nešto malo”, prenio je portal izjavu anonimnog liječnika, kojega je citirala novinarka.

“U petak je kolegica, specijalistica hitne, bez ikakve zaštitne opreme, dakle bez maske, kape, mantila, intubirala pacijenta s obostranom pneumonijom, koji je visokorizičan. Kolege su očajne, posebno anesteziolozi i infektolozi, koji su praktično gurnuti u prvi plan i stalno dežuraju”, rekao je taj liječnik.

U tekstu se navodi da zaposleni u Urgentnom centru i na intenzivnoj njezi KCV-a, uključujući i one u operacijskim salama, “imaju prava na jednu zaštitnu masku dnevno”.

“Kod vođe smjene se upisuješ da si preuzeo jednu masku za naredna 24 sata. Ja sam danas s jednom maskom uradio tri operacije”, rekao je za Nova.rs liječnik iz Urgentnog centra KCV-a.

Portal je citirao i izjave medicinskog osoblja, koje tvrdi da u KCV-u vlada potpuni izostanak provođenja protokola i organizacije, odnosno da je na snazi “više improvizacija, nego organizacija”.

Klinički centar opovrgava nedostatak opreme  

KCV je izrazio “ogorčenje zbog netočnog, neprovjerenog i zlonamjernog” izvještavanja portala „Nova.rs“ o radu te ustanove i naveo da je “zbog uznemiravanja javnosti i rušenja ugleda” obavijestio o tome tužiteljstvo i policiju.

“Obavještavamo javnost da su sve iznesene informacije objavljene u tekstu na portalu 'Nova.rs' pod naslovom ‘KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre’ neistinite i da KCV raspolaže dovoljnom količinom potrebnih lijekova, sanitetskog materijala i osobne zaštitne opreme”, naveo je KCV u priopćenju izdanom prije uhićenja novinarke Lalić.

Prije pritvaranja novinarka je odgovorila na tužbu KVC-a ističući među ostalim kako ugled te institucije jest urušen njihovim „sudjelovanjem u farsi kojom nas uvjeravaju da su nam bolnice najbolje opremljene u regiji, dok vam u tim istim bolnicama žbuka pada po glavama, na kojima nema zaštitnih kapa“.

„Izgubili ste ugled već onog trenutka kada ste prešutjeli Vučićevu izjavu 'poduzeli smo sve mjere na vrijeme' i dopustili da vam zaraženi ljudi danima šeću po hodnicima i preklinju da ih netko testira“, navela je u pisanom odgovoru novinarka.

Dodala je da joj se može prijetiti i „narodnom milicijom i tužiteljstvom“, ali da ona svoje izvore nikome, ni po koju cijenu neće odati, jer „za razliku od vas, ja brinem o njihovim životima i sudbinama“.

„U startu se odričem sva tri obroka u pritvoru“, napisala je novinarka prije odlaska u pritvor.

Novinarsko društvo upozorava na obračun s neovisnim medijima

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražilo je u četvrtak od policije i tužitelja da odmah i bez odlaganja pusti na slobodu novinarku i članicu Upravnog odbora NDNV-u Anu Lalić.

Medijska organizacija podsjeća da sve ovo dolazi u trenutku kada srbijanska vlada objavljuje zaključak da je jedini mjerodavan za davanje informacija Krizni stožer „čime se ukida mogućnost demokratske kontrole vlasti, nerazmjerno se sužavaju ljudska prava i pravo građana da imaju cjelovitu i pravodobnu informaciju“.

NDNV smatra da je ovo najbolji primjer da su demokracija i slobode u Srbiji na izdahu, da su institucije postale sredstvo za obračun s novinarima.

Reagirao je i oporbeni Pokret slobodnih građana (PSG) koji navodi kako taj slučaj predstavlja primjer zlouporabe izvanrednog stanja u cilju obračuna s nepodobnim medijima.

U KCV-u se trenutačno liječi 54 pacijenta oboljela od Covida-19, od kojih se šestero nalaze u izuzetno teškom stanju i njihovo liječenje zahtijeva primjenu mehaničke ventilacije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater