BEOGRAD

Srbija: Mjere djelomično ublažene, broj zaraza i dalje visok

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Balansirajući između neophodnih epidemioloških mjera i nastojanja da očuva gospodarsku aktivnost Srbija je u ponedjeljak djelomice ublažila uvedena petodnevna ograničenja, ali i dalje bilježi više od 4000 zaraza dnevno i sve više pacijenata kojima je neophodno bolničko liječenje.

Od ponedjeljka su djelomice ublažena ograničenja i od jutros u šest sati na snazi je ostala zabrana rada trgovinskim centrima, kafićima, restoranima, barovima i noćnim klubovima. Sve trgovine za prodaje hrane, kazališta, kina, galerije i biblioteke mogu raditi do 21 sat, a svi ostali objekti i uslužne djelatnosti do 20 sati, uz uvjet da osiguraju minimum devet četvornih metara  po osobi ili posjetitelju.

No današnji službeni podaci pokazuju da petodnevno zatvaranje, blaže nego li je to tražio medicinski dio Kriznog stožera, nije pridonijelo zaustavljanju širenja infekcije pa su u ponedjeljak prijavljena još 32 smrtna ishoda covida 19, te 4769 pozitivnih među 14.474 urađena testa, što je više nego svaki treći testirani.

Istodobno, povećan je broj hospitaliziranih pacijenata i teških oblika covida - 5.899 osoba je na bolničkom liječenju, a 236 ih je na raspiratorima.

Srbija je, s ukupno 4996 umrlih od posljedica infekcije koronavirusom, na rubu da već u utorak prijeđe psihološku granicu od 5000 smrtnih slučajeva od početka epidemije 6. ožujka prošle godine.

Ministarstvo zdravstva je, zbog povećanog prijema pacijenata, danas ponovno u covid sustav vratilo beogradski Kliničko-bolnički centar Bežanijska kosa, dok liječnici i dalje upozoravaju da je zdravstveni sustav preopterećen.

U kampanji masovne imunizacije danas je počelo i cijepljenje studenata, nakon što su testiranja pokazala da ih se dnevno zarazi više od 30.

U Beograd je danas stigla i nova isporuka s dodatnih 55.990 doza cjepiva Pfizer-BioNTec, a sve su učestaliji apeli da se u procjepljivanju populacije na punktove za cijepljenje mogu javljati i građani koji nisu služeno prijavljeni posredstvom e-sustava.

Srbijanske zdravstvene vlasti nastoje dodatno omasoviti kampanju i slanjem mobilnih timova u ruralne sredine kako bi što većem broju stanovnika bilo omogućeno da primi jedno od četiri cjepiva koja Srbija koristi, uz dosadašnji visok postotak po broj cijepljenih i docijepljenih građana.

Suočen s prijetećim korona brojkama Krizni stožer je novu sjednicu i analizu sadašnjih mjera zakazao za srijedu.
U Srbiji je od početka epidemije testirano ukupno 3.277.390? uzoraka, službeno je potvrđeno 555.897 slučajeva infekcije, umrlo je 4966 oboljelih, a postotak smrtnosti je 0,89 posto. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of