MADRID

Španjolske banke pod navalom klijenata za odgodu stambenih kredita

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Španjolske banke nalaze se pod navalom klijenata koji traže odgodu otplate stambenih kredita nakon što je vlada usvojila tu mjeru za najpogođenije stanovnike bez posla. 

Lijeva koalicijska vlada je u pokušaju zaustavljanja širenja koronavirusa prethodno paralizirala gospodarstvo zatvorivši tisuće objekata i kompanija.

U ožujku je više od 300.000 osoba dobilo otkaz a preko 600.000 ih je privremeno otpušteno dok traje izvanredno stanje proglašeno 13. ožujka zbog koronavirusa. Oko 47 milijuna stanovnika Španjolske smije samo u trgovine s hranom, ljekarne, bolnice, kioske, banke, benzinske crpke, te prošetati psa. Raditi smiju samo oni u nužnim zanimanjima poput zdravstva ili proizvodnje i distribucije hrane.

Banke ne žele reći koliko su zahtjeva za zamrzavanjem otplate rata dobili, no novinska agencija Reuters tvrdi da joj je više zaposlenika u bankama reklo kako je riječ o „pravoj kiši“ zahtjeva.

Mnogi ne ispunjavaju niti „osnovne kriterije“ za mogućnost koju je pružila vlada, rekao je jedan bankar. Dodao je kako je banka prije izbijanja krize s koronavirusom nastojala ne izgubiti klijente koji uredno otplaćuju kredite pa im je ponudila mogućnost produženja otplate za šest mjeseci, pod uvjetima kakve su imali u svojim ugovorima.

Hipotekarni krediti predstavljaju oko 40 posto kredita španjolskih banaka a njihova vrijednost se kreće oko 500 milijardi eura, podatak je Španjolske središnje banke.

Drugi komercijalni bankar jedne kreditne kuće rekao je kako je u četvrtak zaprimio više od 1.000 upita preko 'online' kanala a da osoblje nije bilo spremno primiti toliki broj.

Španjolska hipotekarska udruga (AHE), koja pruža informacije o hipotekama, zakonima vezanima za njih, statistici i tržištu, procijenila je kako je bilo oko 7 milijuna stambenih kredita uz hipoteku kraljem 2019. godine.

Vlada je u utorak donijela paket mjera za zaštitu najugroženijih radnika koji zbog zatvaranja kompanija i posljedičnih otkaza imaju problema s plaćanjem računa. Klijenti koji ispunjavaju kriterije dobili su mogućnost produženja otplate rate kredita za tri mjeseca.

Ti kriteriji su, međutim, jako zahtjevni. Rata kredita primjerice mora iznositi 30 posto prihoda obitelji a radnike se traži i da dokažu detaljno razlog otkaza. Sve to otežava odobrenje kasnije otplate kredita.

„Uz te tako teške uvjete ideja moratorija na hipotekarne kredite je osuđena na propast“, rekao je Manuel Pardos, predsjednik udruge financijskih potrošača ADICAE.

Kako bi se nadgledao proces, zakon obvezuje banke da kažu Španjolskoj središnjoj banci koliko su zahtjeva zaprimile i koliko odobrile.

 

 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum