NAJNOVIJEMADRID

Španjolska policija pretražila ured Puigdemontovog odvjetnika

| Autor: Hina
EPA

Španjolska nacionalna policija pretražila je u ponedjeljak nekoliko sjedišta katalonskih organizacija, uključujući ured odvjetnika bivšeg katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta, sumnjajući na nezakonito korištenje javnog novca za financiranje odcjepljenja Katalonije od Španjolske.

Sud u Barceloni dao je nalog za ulazak policije u urede u Kataloniji, autonomnoj pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske, izvijestila je španjolska javna televizija TVE.
Pretražena je Udruga katalonskih gradskih vijećnica (ACM) pod sumnjom da je prebacivala javni novac aktivnostima pokreta za nezavisnost. Istražuje se razdoblje kada je udrugom predsjedao Miquel Buch, aktualni šef katalonskih unutarnjih poslova u čijoj je nadležnosti katalonska autonomna policija.
Istražuje se i moguće korištenje novca za putovanja u Waterloo, mjesto udaljeno 20 kilometara od Bruxellesa gdje živi Puigdemont i od kuda vodi međunarodnu kampanju za nezavisnost, izvijestile su novine El Mundo pozvavši se na neimenovane izvore iz istrage. 
Pretražen je i ured jedne putničke kompanije u katalonskom gradu Vicu ali i dom Gonzala Boyea, odvjetnika Puigdemonta.
„Sada kada sam treći put primio europski uhidbeni nalog nastoje omesti rad mog odvjetnika. No neće uspjeti. Svi moji osjećaji su uz Boyeovu obitelj i zaposlenike ureda“, poručio je Puigdemont preko Twittera.
Prije tjedan dana je Pablo Llarena, sudac Vrhovnog suda u Madridu, poslao u Belgiju zahtjev za izručenjem Puigdemonta pod optužbom za ustanak i trošenje javnog novca za organiziranje referenduma o nezavisnosti 2017. kojeg je bio zabranio Ustavni sud. Llarena je to učinio nakon što je Vrhovni sud izrekao presude Puigdemontovim bivšim suradnicima u vladi osudivši ih na zatvorske kazne od 9 do 13 godina.
Puigdemont, koji je proglasio republiku Kataloniju, od listopada 2017. živi u Belgiji
U petak je na sudu u Bruxellesu odbio izručenje u Španjolsku. Belgijski sud bi trebao donijeti odluku 29. listopada. Belgija je ranije odbila izručiti Puigdemonta nakon tehničke greške u zahtjevu a u ljeto 2018. ga nije izručila niti Njemačka jer je tada bio optužen za pobunu, djelo koje ne postoji u Njemačkoj. Španjolska je tada povukla uhidbeni nalog pa ga opet aktivirala prije tjedan dana nakon što je osuđeno devetero katalonskih dužnosnika, ali ne i za pobunu. 
Boye je odvjetnik u više medijski eksponiranih slučajeva u Španjolskoj a novine La Vanguardia i agencija Reuters izvijestile su kako je policijska operacija usmjerena i na njegovu povezanost i radnje s trgovcem drogom Sitom Miñancom iz sjeverne pokrajine Galicije. Boye je odvjetnik Miñancu.
Puigdemontova stranka Zajedno za Kataloniju (JxCat) smatra da je to „ još jedan primjer represije koju provodi država“.
„Očito je da je Puigdemont element koji smeta te ga imaju na piku zbog pobjeda na međunarodnom planu. Nije slučajno što je istraga uslijedila nakon što ga je njegov odvjetnik održao na slobodi i nakon trećeg uhidbenog naloga“, priopćio je JxCat.
Belgijski sudac je nakon saslušanja pustio Puigdemonta na slobodu bez plaćanja jamčevine no morat će se javiti u slučaju odlaska iz Belgije.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom
Webcams provided by webcams.travel add a webcam