NEIZVJESTAN ISHOD

Španjolska na korak do izbora nakon novih propalih stranačkih pregovora

| Autor: Hina
(EPA)

Nakon što su u utorak propali novi pregovori oko formiranja vlade između lijevog centra PSOE premijera Pedra Sáncheza i manjinske lijeve formacije Unidas Podemos, Španjolska je došla na rub prijevremenih izbora.

Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) dobila je na izborima u travnju najviše glasova no nedovoljno za samostalno formiranje vlade. Nakon toga je tjednima vodila bezuspješne pregovore sa srodnim Unidas Podemosom a njihovo neslaganje je došlo do usijanja u srpnju kada su se otvoreno optuživali za Sánchezov poraz prilikom parlamentarnog glasovanja o vladi.
Nakon ljetnih praznika su se dvije formacije opet sastale no njihov susret prošli tjedan završio je neuspjehom. PSOE  više ne nudi mjesto koalicijskog partnera Unidas Podemosu u potencijalnoj vladi na čemu ovi inzistiraju. Unidas Podemos odbija mjesta u nacionalnim institucijama te neće podržati Sáncheza ukoliko ne dobiju ministarska mjesta i tako mogućnost sudjelovanja u upravljanju državom.
U utorak su nanovo pokušali usuglasiti stavove, no nakon četiri sata dugih pregovora njihovi predstavnici su izašli iz prostorije španjolskog parlamenta u Madridu pa rekli novinarima kako su stavovi isti kao i ranije.
„Ne vidimo izlaz. Nema načina da postignemo sporazum“, izjavila je Adriana Lastra, zastupnica PSOE-a i njegova parlamentarna glasnogovornica. Pablo Echenique, zastupnik i glasnogovornik Unidas Podemosa, rekao je: „Nismo prihvatili vladu u kojoj bi bio samo PSOE pa su se oni digli od stola“.
Ako PSOE u idućih trinaest dana, do 23. rujna, ne dobije dovoljnu podršku ostalih stranaka za manjinsku vladu, Španjolci će na prijevremene izbore 10. studenog. Zadnje ankete pokazuju da bi PSOE na tim izborima opet dobio najviše glasova, ali ponovo ne 176 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta koliko je potrebno za samostalno sastavljanje vlade.
PSOE sada ima 123 zastupnika.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum