WASHINGTON

Snažan potres magnitude 8,2 pogodio Aljasku, opasnost od tsunamija u regiji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Snažan potres magnitude 8,2 pogodio je američki poluotok Aljasku kasno u srijedu, nakon čega su u regiji uslijedila upozorenja na mogući plimni val, tsunami, objavile su američke vlasti.

Za sada nema izvješća o mogućim žrtvama i štetama.

Američka geofizička služba (USGS) objavila je da se potres dogodio u 22,15 po lokalnom vremenu (6,15 po GMT-u), na dubini od 35 kilometara.
Na Aljasci je Nacionalni centar za upozorenja na tsunami izdao upozorenje za južne dijelove poluotoka i pacifičko obalno područje. Izdan je alarm za tsunami i za američku saveznu državu Havaje.

Pacifički centar za tsunami objavio je da se ispituje mogućnost udara plimnog vala za Havaje i američki teritorij Guam.
 

Japanska meteorološka agencija također istražuje postoji li mogućnost da tsunami udari i o obale Japana, objavila je japanska javna televizija NHK.

Vlasti u Novom Zelandu također su zatražile procjenu o tome postoji li opasnost od tsunamija za novozelandske obalne regije.

Američki centar objavio je da je u tijeku procjena razine opasnosti od plimnog vala za druga američka i kanadska obalna područja.

Potres se dogodio oko 91 km istočno-jugoistočno od Perryvillea na Aljaski. To je na oko 800 km udaljenosti od Anchoragea, najvećeg grada na Aljasci. Nakon tog potresa uslijedilo je još sedam slabijih potresa, od kojih su dva bila magnitude iznad 6,0, objavila je Američka geofizička služba.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini