ADIS ABEBA

Snage Tigraja zauzele Lalibelu, grad UNESCO-ove svjetske baštine

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Snage etiopske regije Tigraj preuzele su kontrolu nad gradom Lalibelom, čije slavne crkve isklesane u kamenu spadaju pod UNESCO-ovu svjetsku baštinu, dok su građani počeli bježati, prenosi Reuters.

Lalibela, sveto mjesto za milijune etiopskih pravoslavnih kršćana, nalazi se u zoni North Wollo u regiji Amhara na sjeveru Etiopije. Posljednjih tjedana borbe su se proširile iz Tigraja u dvije susjedne regije, Amharu i Afar, prisilivši oko 250 tisuća ljudi na bijeg.

Viši dužnosnici UN-a i vlade SAD-a koji su ovaj tjedan posjetili Etiopiju izrazili su zabrinutost zbog širenja rata iz Tigraja u druge dijelove sjeverne Etiopije.

Daniel, stanovnik Lalibele, rekao je telefonski Reutersu da je vidio stotine vojnika kako oko podneva ulaze u grad. Rekao je da je pobjegao u planine izvan svetog grada, u kojemu su ostale samo žene i djeca.

SAD je u četvrtak pozvao snage Tigraja da poštuju kulturno blago grada, dok je Washington izrazito zabrinut zbog širenja sukoba.

Lalibela je poznata turistička destinacija u drugoj najmnogoljudnijoj afričkoj naciji. Broj posjetitelja je pao nakon što je u Tigraju rat izbio u studenom između savezne vojske i snaga koje pripadaju Frontu za oslobođenje naroda Tigraja (TPLF).

Vlada je proglasila pobjedu krajem studenog, nakon što je zauzela glavni grad regije, Mekelle. No TPLF se nastavio boriti te je krajem lipnja preuzeo Mekelle i veći dio Tigraja nakon što su se vladine snage povukle.

Deseci tisuća posjetitelja iz Etiopije i šire obično dolaze tijekom vikenda pravoslavnog Uskrsa u Lalibelu, grad koji pripada UNESCO-voj svjetskoj baštini i koji je dom monolitskih crkava iz 12. i 13. stoljeća.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of