ISTRAGA KOD HANNOVERA

SLUČAJ MADELEINE McCANN Je li na pomolu rješenje najvećeg kriminalističkog misterija 21. stoljeća?

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ

Zašto se potraga – nakon godina traženja Madeleine McCann po Europi i zemljama Magreba preselila u Njemačku? Tamo je, u blizini vrta kod mjesta Braunschweig koji se prekopava, dugo vremena stanovao Christian B. koji je danas glavni osumnjičenik za nestanak malene Madeleine. Doduše, upućeni mediji tvrde da nije posve sigurno niti da policija istražuje slučaj McCann jer je Christian B. sumnjiv i za druge slične, možda i povezane slučajeve pedofilije i kriminala

Gdje je nestala djevojčica Madeleine McCan iz Velike Britanije? Odgovor na to pitanje možda će konačno dati njemačka policija koja posljednjih dana istražuje mogu li se pronaći njezini ostaci i(li) stvari u vrtu osobe koja je bila glavni osumnjičenik za otmicu koja se prije trinaest godina dogodila u Portugalu i koja je do danas najveći kriminalistički misterij 21. stoljeća. Otmica malene Maddie bila je top-tema svjetskih medija godinama, o njoj su napisane knjige i snimljena gledana TV serija, a roditelji djeteta nastavili su istragu i kad je policija priznala da tapka u mraku.

Priču o pronalasku tijela Madeleine McCann mediji su nastavili recentnom objavom da se u vrtu jedne kuće u okolici grada Hannovera obavljaju iskapanja koja bi dovesti do rješenja slučaja koji je 2007. godine počeo na jednoj portugalskoj plaži.

Njemački policijski službenici, prema izviješćima Sky Newsa i CNN-a vrlo pomno i masovno pretražuju spomenuti teren. Neugodnu dužnost možebitnog pronalaska ostataka malene Maddie obavlja stotinjak policajaca s bagerima i drugom tehnikom.

„Službenici pretražuju vrt u blizini njemačkog grada Hannovera“, rekla je za CNN glasnogovornica državnog tužitelja u Braunschweigu Julia Meyer.

Zašto se potraga – nakon godina traženja Madeleine McCann po Europi i zemljama Magreba preselila u Njemačku? Tamo je, u blizini vrta kod mjesta Braunschweig koji se prekopava, dugo vremena stanovao Christian B. koji je danas glavni osumnjičenik za nestanak malene Madeleine. Doduše, upućeni mediji tvrde da nije posve sigurno niti da policija istražuje slučaj McCann jer je Christian B. sumnjiv i za druge slične, možda i povezane slučajeve pedofilije i kriminala.

U srijedu prijepodne Sky News je objavio kako istražitelji na terenu vjeruju da je McCann mrtva, da bi se njezini posmrtni ostaci mogli pronaći u Njemačkoj te kako je mjesto gdje sata traži udaljeno oko 27 sati vožnje autom od mjesta Praira du Luz u Portugalu gdje je nestala 2007. godine. U vrijeme nestanka, Christian B. živio je godinama u istom mjestu u portugalskoj regiji Algarve, a kao glavni osumnjičenik otkriven je prošlog mjeseca. Star je 43 godine i već ima dvije optužnice za seksualne kontakte s djevojčicama. Trenutačno se nalazi u njemačkom pritvoru.

Christian B. je 2007. godine živio na terenu koji se sada pretražuje u kamperu s dva psa, objavili su lokalni mediji tvrdnje susjeda koji su tome svjedočili. Vremenski se okvir poklapa s onim nakon nestanka Madeleine McCann. Osumnjičenik je između 1995. i 2007. godine boravio u Algarveu te se bavio pljačkom apartmana i hotela kao i dilanjem droge.

Poznato je kako je trogodišnja Madeleine nestala dok je bila na ljetovanju s roditeljima te da je slučaj izazvao veliku javnu pažnju. Dugo vremena ni policija ni privatni istražitelji nisu uspjeli otkriti gdje je djevojčica nestala s ljetovanja u svibnju 2007. godine, policija nije imala nikakve čvrstih poveznica s osobama koje bi mogle biti sumnjive, pa većih pomaka u istrazi otmice ili ubojstva nije bilo godinama.

U lipnju ove godine tužitelji u Braunschweigu objavili su kako je uhićen muškarac za kojeg sumnjaju da bi mogao biti počinitelj. Objavili su ga kako je uhićen zbog nepovezanog slučaja, ali kako sadašnji dokazi koje imaju protiv muškarca nisu dovoljni za podizanje optužnice.

Cijeli slučaj za hrvatske medije je prokomentirao forenzičar dr. Dragan Primorac, nekadašnji ministar znanosti koji se bavi i sličnim slučajevima.

„Obično se istražiteljima i forenzičarima kaže – imate samo jednu priliku. Ako niste sigurni što radite, onda je bolje jako dobro proučiti to mjesto, zaštititi ga i onda krenuti u traženje materijalnih dokaza. U ovom slučaju radi se o trinaest godina“, objašnjava dr. Dragan Primorac i dodaje: „Mi smo zbog Domovinskog rata imali golema slična iskustva. Vi uvijek pronađete skeletne ostatke osim ako počinitelj kaznenog djela koristio neka kemijska sredstva ili ako je spalio tijelo. Uvijek se pronađe dovoljno DNK, bilo nuklearnoj i mitohondrijskoj ili iz skeletnih ostataka, prvenstveno mislim na zube ili duge kosti.“

Primorac je uvjeren kako će se moći dokazati kako je tijelo – bude li pronađeno – malodobne Madeleine.

„Djevojčica, ako se njezino tijelo pronađe, trebala imati pedeset posto DNK od oca i pedeset posto od majke, ali ako je nuklearna DNK degradirana zbog višegodišnjeg boravka u zemlji ide se na uspoređivanje mitohondrijske DNK koja se prenosi po majčinoj liniji. U laboratorijima koji imaju veliko iskustvo u uzimanju DNK iz skeletnih ostataka i ako imamo biološki trag od roditelja, cijeli postupak praktički može biti gotov u roku 24 do 48 sati,“ objasnio je Primorac za jednu hrvatsku televizijsku mrežu.

„Dokazi se pojave i nakon mnogo godina. Nemojte zaboraviti da su istražitelji s razlogom došli na ovo mjesto, što aludira da imaju dosta dokaza. I ako i nemaju, treba nastaviti jer nitko ne može počniti ovakvo kazneno djelo, a da ne bude otkriven,“ kaže Dragan Primorac.

Nestanak Madeleine Beth McCann, rođene 12. svibnja 2003. godine naširoko je opisan u svjetskim medijima. Nestala je večernjim satima 3. svibnja 2007. iz kreveta u apartmanu u odmaralištu Praia da Luz. Britanski dnevni list Daily Telegraph opisao je njezin nestanak kao "najčešće prijavljeni slučaj nestale osobe u modernoj povijesti". Bila je na odmoru s roditeljima, Kate i Gerry McCann, njihovim dvogodišnjim blizancima te sa skupinom obiteljskih prijatelja koji su također na odmor poveli djecu.

Madeleine i blizanci otišli su na spavanje 20.30 sati u stanu u prizemlju, dok su McCannovi i prijatelji večerali u restoranu udaljenom 55 metara. Roditelji su cijelu večer pazili na djecu, ali je majka, Kate, oko 22 sata otkrila kako Maddie nedostaje. Nakon prijave portugalskoj policiji, došlo je do drame – pogrešno objasnivši britansku DNK analizu, policija je povjerovala kako je dijete poginulo u nesreći koja se dogodila u stanu. Po njihovom tadašnjem stajalištu, roditelji su to pokušali prikriti.

U rujnu 2007. za nestanak vlastitog djeteta osumnjičeni su roditelji, što je trajalo do srpnja 2008. godine kada je glavni državni odvjetnik Portugala zatvorio slučaj zbog nedostatka dokaza.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum