LJUBLJANA

Slovenski zastupnik mora stranci vratiti novac za kampanju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nekadašnji slovenski parlamentarac morat će pravomoćnom odlukom suda platiti svojoj bivšoj političkoj stranci  5000 eura jer je na polovici mandata izašao iz nje i prešao u nezavisne zastupnike.

Zvonko Lah izabran je u parlament na izborima 2014. godine na listi Slovenske demokratske stranke (SDS), ali se s njom razišao i bio isključen. No,  odbio je stranci vratiti mandat, u skladu s potpisanom izjavom koju su prije izbora potpisali svi njeni kandidati i nastavio s mandatom do kraja izbornog ciklusa 2018. godine.
Kako je objavila SDS koju vodi bivši premijer Janez Janša, uspjeli su u tužbi protiv Laha, pa je sud sada donio pravomoćnu presudu kojom joj je Lah dužan platiti 5161 euro, potrošen za njegovu promociju i predizbornu kampanju, uključivši i zatezne kamate.
Lah je međutim najavio da za sada ne misli platiti navedeni iznos i da će se žaliti Vrhovnom sudu. Ne niječe da je pred izbore potpisao izjavu da će vratiti mandat ako izađe iz stranke, ali tumači da je u ugovoru postojala i klauzula kako stranka mora ostati na svojim predizbornim obećanjima i programu, od kojega je po njegovim riječima odstupila, što ga je ponukalo da promijeni političku poziciju.
Promjena stranačkih boja nakon izbora u Sloveniji nije baš uobičajena, ali nije niti zakonski zabranjena, pa se takvi slučajevi ipak događaju, ovisno o situaciji.
Najpoznatiji je slučaj bivšeg političara Cirila Pucka koji je prije skoro 30 godina, u situaciji kad su nakon izbora ljevica i desnica bila u cijelosti izjednačene po broju mandata, što je dovelo do pat-situacije i političke krize, iz konzervativnog bloka prešao na stranu liberalne ljevice i tako omogućio formiranje vlade tadašnjem mandataru Janezu Drnovšeku.
Optuživali su ga zbog političke izdaje i promjene volje birača, ali je bilo i mišljenja da je tako spriječio produženje postizborne krize i moguću eskalaciju nestabilnosti u državi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater