LJUBLJANA

Slovenska ministrica Fajon u srijedu u radnom posjetu Hrvatskoj

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon u srijedu dolazi u radni posjet Zagrebu gdje će se osim sa svojim hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom sastati i s predsjednicima države i vlade, objavljeno je u utorak u Ljubljani.

U razgovoru za medije Fajon je rekla da će se razgovarati o jačanju bilateralnih odnosa i pronalaženju načina za suradnju dviju zemalja u rješavanju otvorenih pitanja. Fajon će se, kako je najavljeno, prvo sastati s hrvatskim ministrom vanjskih poslova, a kasnije i s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Riječ je o prijateljskom posjetu, a želja mi je razgovarati s hrvatskim kolegom ministrom Grlićem Radmanom i hrvatskim političkim vrhom o tome kako ojačati bilateralne odnose u duhu dobrosusjedskih odnosa, pronaći rješenja za razne projekte i otvorena bilateralna pitanja, navela je Fajon u razgovoru za slovenske medije, dodavši kako želi da Hrvatska što prije uđe u Schengen, pri čemu će joj Slovenija pomagati jer će ulazak Hrvatske u Schengen olakšati život ljudi uz granicu dviju država.

"Na početku sam mandata i želim u sljedeće četiri godine pokušati riješiti što više otvorenih bilateralnih pitanja", kazala je Fajon za Slovensku tiskovnu agenciju STA, dodavši kako pozicija Slovenije oko arbitraže o granici ostaje nepromijenjena.

"Slovenija neće odstupiti od provedbe arbitražne presude i nadam se da ćemo u iduće četiri godine tu napraviti  napredak", rekla je Fajon.

Uz bilateralne odnose dviju država, središnja tema razgovora Fajon s hrvatskim ministrom vanjskih poslova bit će i trilateralna suradnja Slovenije, Hrvatske i Italije u  sjevernom Jadranu, najavljuju slovenski mediji, a očekuje se da će se razgovarati i o aktualnim europskim političkim i sigurnosnim pitanjima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of