Senat u Alabami zabranio gotovo sve pobačaje, UKLJUČUJUĆI SLUČAJEVE SILOVANJA

| Autor: Hina
EPA

EPA


Državni Senat Alabame usvojio je u utorak zakon kojim će se zabraniti gotovo svi pobačaji, stvarajući iznimke samo kako bi se zaštitilo zdravlje majke, u sklopu nastojanja nekoliko američki saveznih država da natjeraju Vrhovni sud SAD-a da ponovno razmotri ustavno pravo žena na pobačaj.

Prijedlog zakona ranije je odobrio Predstavnički dom u Alabami, a sada zakon treba potpisati republikanska guvernerka Kay Ivey. Ona zasad nije rekla hoće li ga potpisati, ali poznato je da je snažna protivnica pobačaja.

Zakon koji je prošao s 25 glasova za i šest protiv stupit će na snagu šest mjeseci nakon što ga potpiše guvernerka, ali će se zasigurno suočiti s pravnim izazovima jer su udruge za zaštitu američkih građanskih sloboda i druge skupine najavile podizanje tužbi.

Ograničenja pobačaja uvedena su u 16 država ove godine, a četvero guvernera već je potvrdilo zakone o zabrani pobačaja ako se mogu detektirati otkucaji srca kod embrija.

Alabama ide još dalje i zabranjuje pobačaj u bilo kojem slučaju. Osobe koji obavljaju pobačaj kazneno će odgovarati, zatvorskom kaznom od 10 do 99 godina zatvora, dok žena koja obavlja pobačaj neće biti kazneno odgovorna.

Senat u Alabami koji kontroliraju republikanci odbacio je amandman demokrata kojim se dopušta pobačaj ženama i djevojčicama zatrudnjelima nakon silovanja i incesta.

Zastupnici protiv pobačaja znaju da će zakoni koji se donose sigurno biti osporavani, a sudovi su ove godine već blokirali restriktivan zakon iz Kentuckyja i još jedan zakon iz Iowe donesen prošle godine.

Podržavatelji zabrane pobačaja u Alabami kažu da pravo na život nerođenog djeteta nadilazi sva druga prava.

Republikanski senator Cyde Chambliss, govoreći u korist zakona u Alabami, rekao je da je poanta u tome da se „ode izravno do Vrhovnog suda kako bismo osporili slučaj Roe protiv Wadea". Visoki sud, sada s većinom konzervativnih sudaca nakon što je republikanski predsjednik Donald Trump imenovao nova dva suca, mogao bi poništiti 'Roe protiv Wadea', sudski presedan iz 1973. kojim je uspostavljeno pravo žena na pobačaj.

Samo ove godine, Georgia, Mississippi, Kentucky i Ohio donijeli su zakon kojim se zabranjuje pobačaj nakon što liječnik otkrije otkucaje srca.

Protivnici nazivaju zakon "otkucaja srca" virtualnom zabranom jer se srčana aktivnost embrija može otkriti najranije sa šest tjedana, možda čak i prije nego što je žena svjesna da je trudna.

Demokratska senatorica Linda Coleman-Madison nazvala je republikance licemjernim zbog zagovaranja male vlade koja bi trebala ostati izvan privatnih stvari, ali "sada želiš u moju utrobu, a ja te želim izvan nje".

Svih 27 republikanskih senatora su muškarci.

Glumica i aktivistica Alyssa Milano pozvala je na seksualni štrajk pod heštegom #SexStrike kao odgovor na kampanju protiv prava na pobačaj, pozivajući žene da odbijaju seks s muškarcima sve "dok ne dobijemo natrag tjelesnu autonomiju".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater