BAARLE-HERTOG

Selo na nizozemsko-belgijskoj granici tek napola otvoreno zbog koronavirusa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

HERTOG, 26. ožujka 2020. (Hina/Reuters) - Mjere protiv širenja koronavirusa stvorile su neobičnu situaciju u selu na nizozemsko-belgijskoj granici gdje se jedna prometna traka nalazi u Belgiji, a suprotna u Nizozemskoj.

Desetljećima stanovnici ondje žive jedva primjećujući isprepletene granice na terenu, ali zbog strožih mjera ograničenja kretanja u Belgiji njezini građani sada mogu samo do prodavaonica hrane i ljekarni na nizozemskom teritoriju, dok je Nizozemcima dopušteno otići i u trgovinu obućom, putničku agenciju ili optičaru na svom teritoriju.

"To su sve nizozemske trgovine, ali da su u Belgiji bile bi zatvorene u ovo doba koronavirusa", govori Frank De Bont, načelnik belgijske općine Baarle-Hertog pokazujući niz trgovina u dijelu nizozemske ulice. 

"Živim 50 metara odavde i prolazim ovuda, ali ne mogu ući ni u jednu trgovinu jer sam Belgijac", rekao je za Reuters TV. 

Jedna je trgovina trakom nasred trgovine označila granicu između nizozemskog i belgijskog teritorija. 

Selo i okolica nalaze se u potpunosti u Nizozemskoj, ali se u unutar nje nalaze još 22 belgijske enklave koje čine općinu Baarle-Hertog, a unutar njih još osam nizozemskih manjih enklava koje pripadaju nizozemskoj općini Baarle-Nassau. 

De Bont je rekao da je neuobičajen geografski razmještaj proizašao iz feudalnog sustava zamjene i najma zemljišta prije 1000 godina i tako je ostalo. 

"Nekad je to bilo vrlo uobičajeno, ali se zadržalo jedino ovdje", rekao je De Bont i dodao da napori za uspostavom regularne granice, čak i nakon Prvog svjetskog rata, nisu urodili plodom. 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum