HONG KONG

Šef policije u Hong Kongu poziva na mir uoči prosvjeda za vikend

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Šef policije u Hong Kongu pozvao je građane da mirno prosvjeduju, uoči skupa u nedjelju za koji se očekuje da će okupiti velik broj ljudi i za koji organizatori ističu da mu je cilj pokazati da njihov pokret ne gubi snagu. 

Policija je dala rijetko zeleno svjetlo za prosvjed koji organizira udruga Civil Human Rights Front (CHRF) koja stoji iza većinom miroljubivih milijunskih skupova tijekom ljeta. 

„Nadamo se da će naši građani pokazati cijelom svijetu da stanovnici Hong Konga mogu održati velike skupove na propisan i miroljubiv način“, rekao je novi šef policije Chris Tang prije svog posjeta Pekingu. 

Očekuje se da će se u kineskoj prijestolnici susresti s visokim dužnosnicima ministarstva javne sigurnosti, pa se nakon toga vratiti u autonomnu pokrajinu uoči nedjeljnog prosvjeda. 

Skup za vikend bit će ključan pokazatelj podrške prodemokratskom pokretu nakon što je zabilježio premoćnu pobjedu na lokalnim izborima prošli mjesec. 

„Želimo poručiti Carrie Lem da izborni rezultati nisu kraj pokreta“, rekao je Eric Lai iz CHRF-a referirajući se na čelnicu Hong Konga. 

Prosvjednici kasnije u petak planiraju manji prosvjed protiv policijske upotrebe suzavca za koju tvrde da je pretjerana i da šteti nevinim prolaznicima. Policija smatra kako je njezina uporaba sile bila ograničena. 

Hong Kong je od lokalnih izbora bio relativno miran, a šef policije je izrazio nadu da će tako i ostati. 

No nestabilnost tog financijskog središta svijeta ostavio je trag na njegovoj ekonomiji, pa je regija po prvi put u deset godina zabilježila recesiju. 

Financijski upravitelj Paul Chan u petak je rekao kako su nemiri doprinijeli s 2 posto u 3,2 posto velikom padu BDP-a u trećem kvartalu ove godine. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater