NAGOYA

Saudijska Arabija preuzima predsjedanje G20

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Saudijska Arabija trebala bi na godinu dana preuzeti predsjedanje skupinom 20 najrazvijenijih država svijeta (G20), javlja u petak Reuters i dodaje da se ta kraljevina oporavlja od pomutnje i zgražanja koje je izazvala prošle godine ubojstvom novinara Jamala Khashoggija.

Novi ministar vanjskih poslova saudijskog kraljevstva, princ s diplomatskim iskustvom na Zapadu, sletio je danas u japanski grad Nagoyu kako bi se sastao sa svojim kolegama iz država G20.

Princ Faisal bin Farhan Al Saud imenovan je šefom diplomacije u listopadu i tako se pridružio novoj generaciji pripadnika kraljevske obitelji, mahom 40-godišnjaka, koji su pod 34-godišnjim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom došli u prvi plan i zauzeli važne pozicije u vlasti.

Diplomati ocjenjuju da bi preuzimanje predsjedanja skupinim G20 moglo pomoći Rijadu da probleme vezane uz ubojstvo Kashoggija, zatvaranje aktivista za ženska prava i rat u Jemenu ostavi iza sebe.

Kralj Salman ističe presjedanje nad G20 kao dokaz da Saudijska Arabija  ima ključnu ulogu u globalnom gospodarstvu.

Princ Faisal će preuzeti štafetu na svečanosti u Nagoyi u subotu za kad su predviđeni razgovori i rasprave ministara vanjskih poslova.

G20 je ove godine predvodio Japan koji je s 33 milijarde američkih dolara prošle godine bio za Saudijsku Arabiju drugo po veličini izvozno tržište.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini