LJUBLJANA

Šarec odbio sastanak SNV-a o djelovanju SOVA-e u arbitraži

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Slovenski premijer Marjan Šarec u četvrtak je odbio prijedlog predsjednika države Boruta Pahora o sazivanju sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost (SNV), na kojemu bi se razjasnile kontroverze oko izvješća o djelovanju tajnih službi u postupku arbitraže o granici s Hrvatskom.

Pahor je takav sastanak Šarecu pismeno predložio u utorak, navevši da je zabrinut "zaoštrenim odnosima" između obavještajne agencije SOVA-e i parlamentarnog povjerenstva što ga vodi opozicija.

Prema izvješću tog povjerenstva, slovenski akteri arbitražnog skandala - među njima i tadašnji ministar vanjskih poslova Karl Erjavec - odgovorni su što je Hrvatska istupila iz arbitražnog postupka jer se nisu pridržavali uputa o zaštićenoj komunikaciji što im ga je dala obavještajna zajednica.

SOVA  to negira i  kaže da oporbeni prvaci Janez Janša i Matej Tonin manipuliraju tim tijelom, a državnom je tužiteljstvu temeljem tog slučaja ovih dana  podnijela kaznenu prijavu zbog izdavanja tajnih informacija protiv nepoznatih osoba, navodno upravo protiv oporbenih čelnika.
Odbijajući predsjednikov prijedlog da se na širu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost pozovu Janša i Tonin kako bi se stvari razjasnile, Šarec je naveo da vjeruje da je Pahorov prijedlog dan u dobroj namjeri, ali da ga neće poslušati jer bi to vodilo u daljnju politizaciju slučaja i ne bi pomoglo nacionalnim interesima niti obavještajnoj zajednici koja je zadužena za njihovu zaštitu.
Postojanje eventualnog kaznenog djela nastalog objavom izvješća o djelovanju SOVA-e tijekom arbitraže trebaju riješiti nadležni organi, naveo je u pismu Pahoru premijer Šarec, te dodao kako nije riječ ni o kakvom "izvanrednom stanju", kako to želi prikazati desna opozicija.
Šarec je ustvrdio kako je Tonin, predsjednik oporbene stranke Nova Slovenija (NSI), ali i čovjek koji je stavio potpis ispod izvješća o djelovanju SOVA-e tijekom arbitraže, politički pristran i manipulira tim tijelom, kad vladu i SOVA-u optužuje da žele optužbama na njegov račun spriječiti parlamentarnu istragu o nepravilnostima u kadrovskoj politici obavještajne zajednice budući da je na davanje iskaza pred povjerenstvom o tome pozvao i premijera, te ravnatelja SOVA-e Rajka Kozmelja.
"Slovenija je država s razvijenom formalnom i neformalnom demokratskom kontrolom nad obavještajnim službama i taj nadzor je učinkovit i odlično djeluje", naveo je u obrazloženju nesazivanja Vijeća za nacionalnu sigurnost Šarec.
On tvrdi da je Tonin kao predsjednik oporbene stranke politički pristran, da je ovih dana iznio više neistina i uvreda na račun vlade i obavještajnih struktura, te da parlamentarno povjerenstvo koje on vodi nije organ demokratske kontrole nego politički usmjeravano tijelo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater