BERLIN

Sanchez putuje u Berlin na razgovore s Merkel o planu oporavka EU-a

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Španjolski premijer Pedro Sanchez je zadnji u nizu europskih lidera koji u utorak putuje u Berlin na pregovore s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o planu gospodarskog oporavka EU-a. 

Merkel je u ponedjeljak razgovarala s talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom o planu pomoći gospodarstvima bloka nakon što ih je uzdrmala pandemija koronavirusa. 

Njezine diplomatske aktivnosti povećane su uoči samita EU-a zakazanog za petak i subotu, iako još nije poznato hoće li se tada i donijeti odluka o europskom planu pomoći.

Kancelarka poziva na brzo postizanje dogovora, ali se "štedljiva četvorka" - Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska - protive bespovratnim sredstvima te inzistiraju na zajmovima i na uvjetovanje novčane pomoći obvezujućim gospodarskim reformama.

Italija i Španjolska osobito su pogođene u zdravstvenoj krizi. Obje zemlje ove godine očekuju gospodarski pad od desetak posto. 

Europska komisija predložila je ambiciozan, 750 milijardi eura vrijedan plan oporavka EU-a, koji se sastoji od 500 milijardi eura bespovratnih sredstava i 250 milijuna eura u zajmovima. 

Merkel je preuzela ulogu posrednika u pregovorima nakon što je Njemačka 1. srpnja preuzela šestomjesečno predsjedanje EU-om.

U četvrtak je razgovarala s nizozemskim premijerom Markom Rutteom, koji je u petak u Den Haagu održao sastanak s Conteom.

Sanchez je bio u Den Haagu u ponedjeljak a trebao bi otputovati u Švedsku u srijedu.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum