WASHINGTON

SAD izrazio "ozbiljnu zabrinutost" zbog sukoba u Jeruzalemu i deložacija Palestinaca

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a Jake Sullivan u nedjelju je u telefonskom razgovoru s izraelskim savjetnikom za nacionalnu sigurnost izrazio  "ozbiljne zabrinutosti" zbog nasilnih sukoba u Jeruzalemu posljednjih dana, priopćila je Bijela kuća.

Sullivan je "također ponovio ozbiljne zabrinutosti Sjedinjenih Država glede potencijalnih deložacija palestinskih obitelji iz njihovih domova u četvrti Sheikh Jarrah", navela je Bijela kuća u priopćenju o razgovoru Sullivana s izraelskim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Meirom Ben-Shabbatom.

"Oni su se složili da su raketiranja i slanje zapaljivih balona iz Gaze prema Izraelu neprihvatljivi i za osudu", dodala je Bijela kuća.

Sukobi i nasilni incidenti događali su se gotovo svake noći u Jeruzalemu, svetom gradu za muslimane, kršćane i Židove, od početka Ramazana 13. travnja.

Napetosti su u petak navečer prerasle u ozbiljan sukob između izraelske policije i Palestinaca blizu džamije Al-Akse, treće po važnosti džamije za muslimane, usred ramazanskog mjeseca.

U subotu navečer palestinska je mladež bacala kamenje i rušila policijske barikade na ulicama koje vode do gradskih vrata u Starome gradu, a policajci na konjima rastjerivali su ih koristeći vodene topove i šok bombe.

Palestinski militanti u pojasu Gaze ispalili su desetke raketa na Izrael koji im je uzvraćao zračnim udarima u subotu.

Washington je u subotu rekao da je "duboko zabrinut" razvojem događaja te da želi "da se vlasti prema stanovništvu odnose s poštovanjem i suosjećanjem".

 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je, nakon višednevnih nereda i međunarodne osude planiranih deložacija Palestinaca iz domova i sa zemlje koju svojom smatraju židovski doseljenici, rekao da Izrael "oštro odbija" pritisak izvana čija je svrha da se u Jeruzalemu ne nastavi izgradnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater