ŽENEVA

SAD ima najveću stopu djece u pritvoru - UN

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


SAD ima najveću stopu djece u zatvorima u svijetu, uključujući više od 100.000 djece u imigracijskom pritvoru što je kršenje međunarodnog prava, kazao je u ponedjeljak autor istraživanja UN-a.

U svijetu se više od sedam milijuna ljudi mlađih od 18 godina nalazi u zatvorima i policijskom pritvoru, uključujući 330.000 u imigracijskom pritvoru, rekao je neovisni stručnjak Manfred Nowak.

Djecu bi se trebalo pritvarati samo u krajnjoj nuždi i na najkraći mogući rok, ističe se u UN-ovom Globalnom istraživanju o djeci lišenoj slobode.

"SAD je jedna od zemalja s najvišim brojkama, i dalje imamo više od 100.000 djece u imigracijskom pritvoru", rekao je Nowak, profesor međunarodnog prava na Bečkom sveučilištu.

"Naravno da je razdvajanje djece, kako je učinila Trumpova administracija, od njihovih roditelja, čak i male djece, na američko-meksičkoj granici apsolutno zabranjeno po Konvenciji o pravima djeteta. Nazvao bih to nehumanim tretmanom i roditelja i djece", dodao je, ističući da je to zabranjeno dvama međunarodnim sporazumima.

SAD još nije reagirao na ovo izvješće.

Nowak je rekao da SAD nije odgovorio na njegov upitnik koji je poslao svim državama.

Napomenuo je da je SAD ratificirao važne međunarodne sporazume kao što su oni koji jamče građanska i politička prava i zabranjuju mučenje, ali je jedina zemlja koja nije ratificirala sporazum o pravima djece.

U SAD-u se u pritvoru nalazi u prosjeku 60 djece na 100.000, što je najviša stopa na svijetu, a slijede zemlje kao što su Bolivija, Bocvana i Šri Lanka.

U zapadnoj Europi prosjek je petero djece na 100.000, a u Kanadi 14 do 15, rekao je.

Najmanje 29.000 ljudi, uglavnom povezanih s borcima Islamske države, nalazi se u zatvorima u Siriji i Iraku, a Francuzi su najbrojniji među strancima, dodao je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini