MUENCHEN

SAD i talibani postigli dogovor o smanjenju nasilja - američki dužnosnik

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Sjedinjene Države postigle su dogovor o smanjenju nasilja s talibanima što bi moglo dovesti do povlačenja američkih postrojbi iz Afganistana, rekao je u petak visoki dužnosnik američke administracije. 

Taj dužnosnik je na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu najavio da sedmodnevno razdoblje deeskalacije tek treba početi.

Američki državni tajnik Mike Pompeo i ministar obrane Mark Esper sastali su se u Muenchenu s afganistanskim predsjednikom Ašrafom Ganijem.

S Pompeom je u petak na marginama konferencije razgovarao i šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman koji je novinarima kasnije rekao da će se eventualno povlačenje hrvatskih vojnika iz Afganistana koordinirati sa SAD-om.

"To je stvar ministarstava obrane dviju država, ali smo potvrdili da djelujemo koordinirano. Hrvatska brani svoje interese kroz članstvo u NATO-u i UN-u", istaknuo je.

I premijer Andrej Plenković izjavio je u petak u Čakovcu kako odluka o povlačenju hrvatskih vojnika može biti samo rezultat dogovora, unutar Hrvatske te na međunarodnom planu. 

"Mi smo članica NATO-a, članica Unije, sudjelujemo u ključnim sigurnosnim aktivnostima na globalnoj razini i sve takve odluke dogovarat će se, ne samo unutar Hrvatske“, rekao je Plenković i dodao da će se u obzir uzeti i što kažu ostali partneri.

Vijest o dogovoru s talibanima objavljena je dan nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao da postoje "veliki izgledi" za postizanje dogovora s talibanima o smanjenju američkih postrojbi u Afganistanu.

Trumpu, koji je više puta obećao zaustaviti "beskrajne ratove", to bi bio važan adut u traženju drugog mandata u studenom ove godine.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini