VILNIUS

SAD će rasporediti šest aviona F-15 na Baltiku do kraja idućeg tjedna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Šest američkih zrakoplova F-15 sletjelo je u estonsku zračnu bazu u srijedu i bit će raspoređeni do kraja idućeg tjedna, dok NATO jača svoje istočno krilo u strahu od mogućeg napada Rusije na Ukrajinu.

NATO je u ponedjeljak objavio da stavlja snage u pripravnost i jača istok Europe s brodovima i borbenim zrakoplovima, što Rusija opisuje zapadnom "histerijom" na gomilanje ruskih vojnika na granici s Ukrajinom. 

U toj objavi ne spominju se američki borbeni zrakoplovi koji će se rasporediti u Estoniji. 

"Šest borbenih zrakoplova rasporedit će se do kraja idućeg tjedna", rekao je glasnogovornik zračne baze Amari u Estoniji. 

Avioni F-15 unaprijedit će NATO-ovu misiju Baltic Air Policing, priopćilo je Savezničko zrakoplovno zapovjedništvo NATO-a. 

Baltičke zemlje Estonija, Latvija i Litva, nekoć pod vladavinom Moskve, a danas dio NATO-a i Europske unije - ne upravljaju borbenim zrakoplovima i oslanjaju se NATO-ov nadzor njihovog zračnog prostora.  

NATO je ranije najavio da će Danska u četvrtak poslati četiri borbena zrakoplova F-16 u obližnju litavsku zračnu bazu u Šiauliai.

"Plan je surađivati s drugim savezničkim nacijama na Baltiku, vježbati manevre zrak-zrak i zrak-zemlja, uz misije Air Policinga", priopćilo je Savezničko zrakoplovno zapovjedništvo. 

Napetosti su sve veće otkako je Rusija nagomilala otprilike 100.000 vojnika blizu granice s Ukrajinom i okružila je na sjeveru, istoku i jugu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater