MOSKVA

Rusija otvorila željeznički teretni promet preko Krimskog mosta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Rusija je u utorak pokrenula željeznički teretni promet preko najduljeg europskog mosta do Krima, sporne ukrajinske regije koju je Rusija anektirala prije šest godina.

Očekuje se da će nova željeznička teretna linija preko 19 kilometara dugog Krimskog mosta smanjiti troškove prijevoza robe iz kontinentalne Rusije do 50 posto, naveo je ruski ministar prometa Jevgenij Ditrikh.

Gospodarstvo Krima koje se u velikoj mjeri oslanja na turizam, trpi posljedice od kontroverzne aneksije, s Ukrajinom i njezinim saveznikom EU-om koji nameću stroge sankcije. 

Ditrikh je novu rutu hvalio kao "još jedan korak prema gospodarskom razvoju Krima", objavila je ruska novinska agencija Interfax. 

Krimski most preko Kerčskog tjesnaca koji povezuje Crno i Azovsko more, vodi od ruskog grada Tamana do Krimskog poluotoka koji je spojen s Ukrajinom. 

Rusija planira prevesti oko 13 milijuna tona tereta godišnje preko Krimskog mosta koji čine paralelni mostovi za automobilski i željeznički promet.

Dionica za automobile otvorena je prije dvije godine. Putnički željeznički promet pokrenut je prošle godine, dok se željeznička dionica za teretni promet još gradila.

Rusija je anektirala Krim 2014. u osveti Kijevu koji je svrgnuo proruskog predsjednika i učinio politički zaokret prema Europskoj uniji. 

Ubrzo su izbili sukobi proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske u obližnjim istočnim ukrajinskim regijama Donjecku i Luhansku.

U sukobima je ubijeno oko 13.000 ljudi, procjenjuje UN.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini