MOSKVA

Rusija će pomagati Afganistanu, ali neće još priznati talibane

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Rusija, Kina i Pakistan su voljni pružiti pomoć Afganistanu, objavilo je u utorak rusko ministarstvo vanjskih poslova, no Moskva još nije spremna priznati talibansku vladu. 

Obećanje o humanitarnoj i ekonomskoj podršci objavljeno je nakon razgovora između ruskih, kineskih i pakistanskih dužnosnika kojima će se na susretu u srijedu pridružiti i predstavnici novih afganistanskih vlasti.  

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da Moskva neće priznati talibane dok ne ispune obećanja koja su dali pri preuzimanju vlasti, poput političke i etničke inkluzivnosti sastava nove vlade. 

Kritičari tvrde kako talibani odustaju od svojih tvrdnji da neće gušiti ženska prava i manjine ili progoniti neprijatelje. 

„Službeno priznanje talibana još nije tema rasprave“, rekao je Lavrov novinarima. 

„Kao većina utjecajnih država u regiji, u kontaktu smo s njima. Potičemo ih da ispune obećanja koja su dali kad su stupili na vlast“, dodao je ruski šef diplomacije. 

Talibani su preuzeli vlast u kolovozu, nakon što su SAD i saveznici povukli svoje snage, poslije 20 godina u toj državi. 

Rusija, koja je i sama vodila neuspješan rat u Afganistanu od 1979. do 1989., diplomatskim putem pokušava spriječiti nestabilnost u regiji oko Afganistana koja bi mogli naštetiti njenim interesima. 

Moskva je posebno zabrinuta mogućnošću da islamistički militanti prijeđu u bivše sovjetske republike središnje Azije.  

Zamir Kabulov, posebni izaslanik ruskog predsjednika Vladimira Putina za Afganistan, prošli je tjedan rekao da ne očekuje veliki napredak od razgovora u srijedu.

SAD je objavio da im se neće pridružiti ovaj put, no da to planira učiniti u budućnosti. 
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater