NAJNOVIJE


DOBRE VIJESTI S JEDNOG OD NAJVEĆIH TURISTIČKIH OKUPLJANJA U SVIJETU

RUSI SE VRAĆAJU Ove godine u Hrvatskoj ih se očekuje 20 posto više

| Autor: Duška PALIBRK

Rusija je značajno tržište za Hrvatsku što potvrđuje dnevna potrošnja ruskih turista koja je 50 posto veća od prosjeka, kaže Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma  

Preko 20 posto trebao bi iznositi rast broja dolazaka ruskih turista u Hrvatsku ove godine u odnosu na prošlu. Najbolja je to vijest s turističkog sajma MITT u Moskvi, jednog od pet najvećih u svijetu, koji završava danas.  

"Pozitivan rast u dolascima, koji bi trebao biti viši od 20 posto, osim s ruskog očekujemo i s ukrajinskog tržišta. Rezultat je to brojnih promotivnih aktivnosti koje provodimo, pri čemu najveću pozornost pridajemo predstavljanju zdravstvenog i nautičkog turizma koji su među Rusima najprepoznatljiviji segmenti naše ponude", rekao je Rajko Ružička, direktor Predstavništva HTZ-a u Moskvi, uz kojeg Hrvatsku u ruskoj metropoli predstavlja državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina.

"Rusija je značajno tržište za Hrvatsku što, između ostalog, potvrđuje dnevna potrošnja ruskih turista koja je 50 posto veća od prosjeka", poručio je Glavina.

Vize od 2013.

Ovo povećanje dobra je vijest nakon velikog pada broja ruskih gostiju do kojeg je došlo nakon uvođenja viza za Ruse ulaskom Hrvatske u EU 2013. godine. U Istri, primjerice, Rusi su 2012. ostvarili 80.814 dolazaka (udio od 2,56 posto u ukupnim dolascima) i 797.532 noćenja (3,63 posto), a 2018. 40.553 dolaska (1 posto) i 371.528 noćenja (1,31 posto).

 Kako ističe Denis Ivošević, direktor TZ-a Istre, od 2012. do 2018. broj dolazaka smanjio se za 50 posto, a broj noćenja za 53 posto.

"Ruski turisti u Hrvatskoj najviše noćenja ostvaruju u Istri, Splitsko-dalmatinskoj županiji te na Kvarneru. Naš cilj je osim rasta turističkog prometa približavanje te pozicioniranje hrvatske kontinentalne ponude na ovom velikom i potentnom tržištu", kaže direktor HTZ-a Kristjan Staničić. Prošle godine u Hrvatskoj su Rusi ostvarili 135 tisuća dolazaka i 932 tisuće noćenja.

Istarski dvori

Na sajmu MITT ove godine sudjeluje oko 2.000 kompanija i 200-tinjak predstavnika međunarodnih turističkih destinacija, a očekuje se da će ga posjetiti oko 30.000 ljudi.

U sklopu hrvatskog štanda ponudu predstavlja pet suizlagača. Iz Istre to je tvrtka Istarski dvori 2, koja se bavi luksuznim kućama za odmor. Uz nju na sajmu su Turistička zajednica Grada Zagreba, Atlantis Travel, Lošinj Hotels & Villas i Croatia Yachting.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam