MOSKVA

Rusi optužuju SAD zbog "destruktivnog" stava o zabrani nuklearnog testiranja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je optužilo Sjedinjene Države da su zauzele „destruktivan stav“ o Sporazumu o zabrani nuklearnih testiranja (CTBT) i da se pripremaju na nove testove. 

U utorak je dvadeseta godišnjica ruskog potpisivanja CTBT-a, a Rusi tvrde da sustavu kontrole širenja nuklearnog oružja prijete ozbiljni izazovi, te pozivaju Washington da promijeni svoj stav. 

Moskva kaže da se situacija po pitanju CTBT-a „ozbiljno pogoršava“.

„Rusija poziva prvenstveno Sjedinjene Države da ponovno razmotre svoj stav i 'daju zeleno svjetlo' za izmjenu ovog dogovora važnog za globalnu sigurnost, kako bi postao u potpunosti funkcionalan međunarodni pravni instrument“, priopćilo je rusko ministarstvo. 

SAD je ranije odbacio ruske optužbe da planira napustiti CTBT pod izlikom da ga je Moskva prva prekršila. 

Washington, koji se prošle godine službeno povukao iz Sporazuma o nuklearnim projektilima kratkog i srednjeg dometa, potpisao je, ali nije ratificirao CTBT, uz još sedam drugih država. 

SAD poštuje zabranu nuklearnih eksplozija koju je odredio CTBT, no američki mediji nedavno su pisali kako vlada predsjednika Donalda Trumpa razmatra nove nuklearne testove. 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini