BEOGRAD

Riječki zbor "Josip Kaplan" oduševio beogradsku publiku

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Riječki pjevački zbor mladih „Josip Kaplan“ održao je u subotu navečer u Beogradu predbožićni koncert i oduševio publiku koja je Riječane burnim pljeskom dozvala na tri bisa.

Gostovanje riječkog zbora organizirao je beogradski Hrvatski kulturni centar (HKC), a mladi Riječani predvođeni umetničkom voditeljicom Doris Kovačić bogatim su glazbenim programom u svom prvom nastupu u Beogradu osvojili naklonost publike u Ustanovi kulture "Vuk Karadžić".

Na repertoaru su, uz kompozicije "Dugo u noć" i "Brazda" skladatelja, zborovođe i glazbenog pedagoga Josipa Kaplana, čije ime zbor nosi, bile i tradicionalne hrvatske pjesme "Veselje ti najvješćujem", "Svim na zemlji" i "Radujte se narodi", te nekoliko narodnih pjesama, među kojima i krčka "Tararajčica" sa solistima  Tonijem Vidovićem i Dominikom Zoretićem.

Uz niz božićnih pjesama i korala - "O Holy Night", "Mary, did you know" i druge, riječki zbor otpjevao je i nekoliko hitova suvremene glazbe.

Publika je mlade Riječane burnim pljeskom zadržala na sceni i poslije službenog dijela i izmamila tri bisa, te priliku koju je ponudila umjetnička voditeljica Doris Kovačić da izabere još jednu pjesmu s koncertne play liste pa je koncert završen nastupom solistice Margarete Širole i hitom "Je Veux" francuske glazbenice Zaz.

Riječki pjevački zbor mladih „Josip Kaplan“ osnovan je 2006. godine, od 2012. godine u sklopu udruge djeluje i Djevojački zbor, a od 2017. i Dječji zbor „Kap“.

U bogatom repertoaru zbor njeguje umjetničku glazbu svih stilskih razdoblja, obrade narodne i popularne glazbe, gospele, a na natjecanjima je osvojio brojne nagrade - tri zlatne plakete u Hrvatskoj, a na međunarodnim nastupima dvije zlatne, četiri srebrne plakete, posebne nagrade i Nagradu za najbolju koreografiju.

Zbor  „Josip Kaplan“ održao je brojne koncerte u Hrvatskoj i inozemstvu - Češkoj, Slovačkoj, Italiji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Sloveniji, a subotnji koncert bio je njihov prvi nastup u Srbiji.

Potaknuti srdačnim reagiranjem publike čelnici HKC-a književnica i pjesnikinja Ljiljana Crnić i glumac Aleksandar Alač rekli su Hini da i za sljedeću godinu planiraju prirediti slična gostovanja u nastojanju da unaprijede i osnaže kulturnu razmjenu Srbije i Hrvatske.

"Imamo mnogo više ideja i volje nego li novca i potpore da ih provedemo u djelo", rekla je Crnić za Hinu i zahvalila Državnom uredu za Hrvate izvan RH i Veleposlanstvu RH u Srbiji, te Kult teatru koji je ustupio prostor.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini