SARAJEVO/BEUXELLES

Reynders i Inzko upozorili kako u BiH nema vladavine prava

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


u Bosni i Herceovioni ne poštuje se vladavina prava i takvo stanje mora se hitno promijeniti, ocijenili su u četvrtak europski povjerenik za pravosuđe Didier Reynedrs i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko koji su o tome razgovarali u Bruxellesu.  

Reynedrs i Inzko raspravljali su o stanju u bosanskohercegogovačkom pravosuđu a u priopćenju iz Ureda visokog predstavnika u Sarajevu (OHR) stoji kako posebnu zabrinutost izaziva činjenica da se u BiH ne poštuju i ne provode odluke ni domaćih niti međunarodnih sudova unatoč jasnim odredbama ustava koje tu zemlju definiraju kao demokratsku državu utemeljenu na vladavini prava.

"No to se uglavnom ne poštuje. Vladavina prava mora se radikalno ojačati a borba protiv korupcije treba postati stvarni prioritet ukoliko Bosna i Hercegovina želi postati stabilna i prosperitetna demokratska država, izgrađena na čvrstim temeljima. To su područja na temelju kojih treba donositi sud o iskrenosti političara kada je riječ o njihovom deklarativnom opredjeljenju za put prema EU", kazao je Inzko.

Posebice zabrinjavajućim ocijenio je stalne napade na Ustavni sud BiH kao i na dugogodišnje neprovođenje presude tog suda o porebi donošenja novih izbornih pravila za Mostaru te na neprovođenje presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci kojom je BiH označena kao država koja dikriminira pripadnike nacionalnih manjina u izbornom procesu jer im ne dopušta kandidiranje za članove Predsjedništva BiH niti za zastupnike u Domu naroda državnog parlamenta.

„Deseci tisuća građana ne mogu iskoristiti svoja građanska prava jer ne mogu glasati u Mostaru i ne mogu biti kandidati na izborima za brojne državne dužnosti. Ukoliko BiH želi napredovati i zaustaviti odlazak građana iz zemlje, ona mora odlučno krenuti u rješavanje izazova u oblasti vladavine prava", kazao je Inzko.

Inzko se u Bruxellesu susreo i s potpredsjednicom Europske komisije za vrijednosti i transparentnost Verom Jourovom koju je također izvijestio o diskriminaciji pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu u BiH. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini