POJAČAN OPREZ

OPET NOVI SOJ: Nova varijanta koronavirusa dolazi iz Južnoafričke republike. Raste zabrinutost zbog mogućeg širenja, jer bi mogao biti zarazniji i otporniji

Biolog sa Sveučilišta Oxford Jamesa Naismitha izjavio je za BBC da će cjepiva gotovo sigurno biti manje učinkovita protiv nove varijante. "Ovo je loša vijest, ali nije riječ o sudnjem danu, rekao je ističući da će cjepiva i dalje biti učinkovita. Kaže da mutacije sasvim sigurno sugeriraju da se virus širi brže

| Autor: Glas Istre, Hina
Ilustracija (Božidar Vukičević / CROPIX)

Ilustracija (Božidar Vukičević / CROPIX)


Nova varijanta koronavirusa je najznačajnija koju su znanstvenici dosad otkrili, izjavila je Jenny Harries, direktorica britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost. Znanstvenici, naime, vjeruju da bi novi soj - B.1.1.529 - mogao biti zarazniji te otporniji na djelovanje cjepiva, piše Jutarnji list.

- U tijeku je hitno istraživanje o novom soju kako bi se saznalo više o sposobnostima transmisije, opasnostima i osjetljivosti na cjepivo. Harries je dodala kako znanstvenici istražuju koje javnozdravstvene akcije mogu ograničiti utjecaj novog soja B.1.1.529, prenosi BBC.

Znanstvenici u Južnoafričkoj Republici objavili su u četvrtak da su identificirali novu varijantu covida-19 s višestrukim mutacijama koju smatraju odgovornom za velik porast broja zaraženih. Ta varijanta identificirana je i u Bocvani i Hong Kongu kod putnika koji su stigli iz Južnoafričke Republike. U petak stiže vijest da je novi soj detektiran i u Izraelu. Kako javljaju izraelski mediji, zaraza sojem B.1.1.529 zabilježena je kod putnika koji se iz Malawija vratio u Izrael. Još dvije osobe čekaju rezultate, a sumnja se na novi soj. Svi putnici su cijepljeni s dvije doze. Znanstvenici su kazali da nova varijanta ima najmanje deset mutacija, dok delta varijanta ima dvije, a beta tri. Za sada se posebno brzo širi među mladima. Britanski ministar zdravstva Sajid Javid upozorio je da još uvijek nemamo dovoljno spoznaja o novoj varijanti, ali da je ispravno biti na oprezu.

Velika Britanija odmah je nametnula zabranu direktnih letova iz šest afričkih zemalja. Britanci i drugi putnici koji se vraćaju iz Južne Afrike, Bocvane, Namibije, Zimbabvea i Lesota morat će u desetodnevnu karantenu prije ulaska u zemlju. Istu zabranuo uveo je i Izrael.

Južnoafričko ministarstvo vanjskih poslova smatra da je to preuranjena odluka te podsjetio da Svjetska zdravstvena organizacija još uvijek nije dala nikakve smjernice vezano za novu varijantu. BBC prenosi izjavu strukturalnog biologa sa Sveučilišta Oxford Jamesa Naismitha koji je izjavio da će cjepiva 'gotovo sigurno' biti manje učinkovita protiv nove varijante.

- Ovo je loša vijest, ali nije riječ o sudnjem danu, rekao je ističući da će cjepiva i dalje biti učinkovita. Kaže da mutacije sasvim sigurno sugeriraju da se virus širi brže. - Ako se varijanta širi brže, neminovno je da će stići u Veliku Britaniju, zabrana putovanja možda će odgoditi njezin dolazak za još nekoliko tjedana.

Profesor sa Sveučilišta Oxford pak ističe da ne treba očajavati.

- Cjepiva će biti učinkovita, a stižu novi lijekovi na koje mutacija gotovo sigurno neće utjecati. Imamo i druge načine kontrole zaraze u bolnicama, rekao je.

Južnoafrički Nacionalni institut za zarazne bolesti (NICD) potvrdio je 22 slučaja zaraze novom varijantom koronavirusa B.1.1.529 u zemlji, dok Europska komisija u petak najavljuje da će limitirati zračni promet s juga Afrike zbog straha od širenja zaraze. Predsjednica EK-a Ursula von der Leyen poručila je na Twitteru da će Komisija predložiti, u koordinaciji sa zemljama članicama, aktiviranje izvanrednih ovlasti kako bi se zaustavio zračni promet iz regije južne Afrike zbog strahovanja od širenja varijante koronavirusa B.1.1.529. Znanstvenici NICD-a su objavili da se radi o varijanti covida-19 s višestrukim mutacijama koju smatraju odgovornom za velik porast broja zaraženih. "Nažalost, u Južnoafričkoj Republici identificirali smo novu varijantu koja je razlog za zabrinutost", rekao je virolog Tulio de Oliveira na izvanrednoj konferenciji za novinare. Varijanta, koja nosi oznaku B.1.1.529, "ima jako velik broj mutacija i izaziva skok zaraze", rekao je.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) taj je soj označila kao "varijantu koja se prati". Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za covid-19, je kazala da im je za sada na raspolaganju manje od 100 sekvenci genoma spomenute varijante. Trebat će nekoliko tjedana da se odluči da li će B.1.1.529 postati "varijanta od interesa" ili "varijanta koja izaziva zabrinutost" te će joj se dati grčko ime poput delte. Van Kerhkove objašnjava da bi veliki broj mutacija varijante mogao promijeniti ponašanje virusa, no za sada se ne zna što to znači za učinkovitost sadašnjih cjepiva i lijekova. Ta varijanta identificirana je i u Bocvani i Hong Kongu kod putnika koji su stigli iz Južnoafričke Republike. Izrael i Velika Britanija su odmah uvele ograničenja na putovanja iz više afričkih zemalja. Britanija ukida letove iz JAR-a, Bocvane, Namibije, Lesota i Zimbabvea, a Izrael je tom popisu dodao i Mozambik.

U cijeloj Africi je cijepljeno svega 6,6 posto stanovnika. U Južnoafričkoj Republici prvom je dozom cijepljeno oko 41 posto odraslih, a 35 posto u cijelosti. Južnoafrička Republika ima oko 2,95 milijuna zaraženih i 89.657 umrlih. John Nkengasong iz Centra za kontrolu bolesti (CDC) Afričke unije je kazao da je cilj postići 70-postotnu procijepljenost na kontinentu. No, bez obzira na gotovo nikakvu procijepljenost, broj novih zaraza u Africi je u odnosu na prethodni tjedan pao za 11 posto, a broj smrti za 15 posto. Prema afričkom CDC-u, na tom je kontinenti do sada zabilježeno oko 8,6 milijuna slučajeva zaraze od kojih je 220.000 bilo fatalno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum