BERLIN

Radikalna desnica jača u Njemačkoj zahvaljujući pandemiji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Radikalna desnica u Njemačkoj je ojačala tijekom pandemije koronavirusa, a zabilježen je i porast aktivnosti ekstremista s krajnje lijevog spektra, proizlazi iz godišnjeg izvješća Ureda za zaštitu ustavnog poretka predstavljenog u utorak u Berlinu.

„Pripadnici ekstremne desnice pokušavaju preko prosvjeda protiv pandemijskih mjera stvoriti poveznicu sa širim građanskim slojevima“, rekao je ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer prilikom predstavljanja izvješća Ureda za zaštitu ustavnog poretka.

Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU) je ustvrdio kako je ekstremna desnica „nažalost puno prečesto“ dala presudan ton na prosvjedima protiv vladinih mjera za suzbijanje pandemije.

„Ono što nas posebno mora zabrinjavati jest činjenica da se prosvjednici iz redova građana nisu jasno distancirali od ekstremne desnice koja je zajedno s njima sudjelovala u prosvjedima“, rekao je ministar unutarnjih poslova.

Ekstremno desničarske snage su tako, kako je istaknuo Seehofer, iskoristile pandemiju za širenje svojih ideja.

„Zato ne govorimo samo o posebnoj zdravstvenoj situaciji, nego i o sigurnosnoj“, rekao je ministar.

Izvješće konkretno bilježi i porast onih koji se nazivaju tzv. građanima Reicha, pri čemu se radi o osobama koje ne priznaju ustavni poredak SR Njemačke niti njezine današnje granice i teže povijesnom revizionizmu.

Pripadnici pokreta građani Reicha su i češće naoružani od ostatka stanovništva.

Među osobama koje su aktivno sudjelovale u prosvjedima protiv vladinih pandemijskih mjera je zabilježen i velik broj osoba iz ezoteričnih krugova, koji gaje nordijsko-germanske tradicije bliske ekstremno desnim svjetonazorima.

Izvješće po prvi put spominje pojam tzv. Nove desnice. Radi se o snagama koje ne djeluju u sklopu poznatih radikalno desničarskih mreža ali koje „kroz pseudo-intelektualne teme pokušavaju u javni diskurs unijeti radikalno desničarske ideje“.

Seehofer je ustvrdio kako desni ekstremizam i antisemitizam još uvijek predstavljaju daleko najveću opasnosti po sigurnosno stanje u Njemačkoj.

On je istodobno „zabrinjavajućim“ opisao i razvoj na lijevo-radikalnom spektru. Prošle godine je zabilježen porast nasilnih djela koja se pripisuju ekstremnoj ljevici za 34 posto.

„Akutna opasnost i dalje prijeti i od islamističkih skupina“, rekao je Seehofer i ukazao na islamističke napade u susjednoj Francuskoj.

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater