MOSKVA

Putin posjetio ruske vojnike ranjene u Ukrajini

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je prvi put posjetio ruske vojnike ranjene u Ukrajini, tri mjeseca od početka ofenzive na susjednu zemlju.

Na snimkama ruske televizije vidi se kako Putin u bijeloj košulji razgovara s nekolicinom vojnika i pita ih odakle su i kakva im je obiteljska situacija. Vojnici su stajali pokraj svojih postelja, rane im se nisu vidjele.

Obraćajući se vojniku u pidžami s modro-bijelim prugama, predsjednik mu je rekao da će njegov devetomjesečni sin "biti ponosan na svog oca". Ministar obrane Sergej Šojgu bio je s njim. 

Rusija veoma rijetko otkriva svoje ljudske gubitke u Ukrajini. Posljednji podatci objavljeni 25. ožujka pokazuju da je ruska vojska priznala 1.351 poginulog vojnika i 3.825 ranjenih.

Predsjednikov glasnogovornik je ranije istaknuo da ovaj posjet ne znači "novu etapu", dok ofenziva u Ukrajini ulazi u svoj četvrti mjesec.

"Jednostavno, vremenski raspored mu je omogućio da osobno ode onamo", rekao je Dmitrij Peskov.

Rusija tvrdi da ofenzivom u Ukrajini koju je počela 24. veljače, želi zaštititi od genocida stanovnike koji govore ruski i "očistiti zemlju od nacista".

Vlasti usto ističu da ofenziva ide po planu, premda je Moskva krajem ožujka, nakon žestokog ukrajinskog otpora, odustala od napada na Kijev i usredotočila operacije na istoku zemlje.

Unatoč žestokim borbama u zadnja tri mjeseca, ruska vojska sporo napreduje, što nagovješćuje dug i iscrpljujući rat.

Ruski ministar obrane i tajnik moćnog ruskog Vijeća sigurnosti dali su u utorak do znanja da će Rusija još dugo morati ostati u Ukrajini da bi ostvarila ciljeve svoje intervencije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater