WASHINGTON/JERUZALEM

Prvi posjet šefa Pentagona Izraelu, tema je Iran

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Američki ministar obrane Lloyd Austin stigao je u nedjelju u Izrael na razgovore o iranskom nuklearnom programu, što je prvi posjet nekog visokog američkog dužnosnika iz administracije Joea Bidena toj zemlji.  

Dvodnevni posjet dolazi u trenutku kada se Bidenova administracija pokušava vratiti u međunarodni nuklearni sporazum velikih sila i Irana.

Iz tog se sporazuma bivši američki predsjednik Donald Trump povukao 2018., a Izrael mu se protivio od samog početka.

Austina je dočekao izraelski ministar obrane Benny Gantz, a tijekom posjeta će razgovarati i s premijerom Benjaminom Netanyahuom te posjetiti zračnu bazu Nevatim na jugu zemlje, memorijalni centar Yad Vashem posvećen žrtvama holokausta i oltar palim vojnicima.

Posjet šefa Pentagona odvija se istovremeno s pregovorima u Beču između Irana i ostalih država potpisnica sporazuma iz 2015., Velike Britanije, Francuske, Rusije, Kine i Njemačke, kako bi se SAD vratio u taj pakt.

Nakon što je SAD izašao iz sporazuma i uveo nove sankcije teheranskom režimu, Iran od 2019. sustavno krši sporazum, a posljednjih mjeseci je ubrzao proces obogaćivanja uranija uvođenjem naprednih centrifuga.

Biden je izrazio spremnost za povratak sporazumu i ukidanje sankcija nakon pregovora, no Teheran inzistira da se prvo ukinu sve sankcije koje se uvedene od 2018. Iran također odbija da u ovoj fazi direktno pregovara sa SAD-om.

Izrael se odlučno opire svakom sporazumu s Iranom koji bi mu omogućio razvoj nuklearnog oružja.

"Sporazum s Iranom koji bi otvorio put nuklearnom oružju (...) za nas ne bi ni na koji način bio obvezujući", rekao je Netanyahu.

Izrael optužuje Islamsku Republiku da nastoji razviti nuklearno oružje, što Teheran niječe.

Austin će nastaviti svoju turneju u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Belgiji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater