MOSKVA

Prva dovršena cijev Sjevernog toka 2 puni se plinom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kompanija Sjeverni tok 2 priprema od petka punjenje prve dovršene cijevi plinovoda s plinom, iako će proći još nekoliko mjeseci da plin poteče.

Ruski redsjednik Vladimir Putin objavio je prošli tjedan da su postavljene cijevi za prvi krak plinovoda. Zavarivanje dva kraja u moru još je moralo biti dovršeno, ali je sada spojen plinovod od Lumbina u sjeveroistočnoj Njemačkoj do Rusije, rekla je tvrtka.

Rad na drugom kraku plinovoda nastavlja se. Putin je prošloga tjedna kazao da bi drugi krak mogao biti dovršen u roku od dva mjeseca, a ruska vlada rekla je više puta da će plinovod biti gotov do kraja godine.

Sjevernim tokom 2 će u Njemačku biti dostavljeno 55 milijardi kubičnih metara ruskog plina.

Projekt vrijedan više milijardi dolara vjerojatno će biti i tema sastanka američkog predsjednika Joea Bidena i kancelarke Angele Merkel na marginama samita G7, što će biti njihov prvi sastanak uživo.

U svibnju je SAD dijelom odustao od dugogodišnjeg protivljenja plinovodu te je ukinuo sankcije protiv tvrtke koja gradi Sjeverni tok 2 kako ne bi narušio odnose s Njemačkom.

SAD strahuje da će Sjeverni tok 2 učiniti Europu ovisnom o ruskom plinu. Zagovornici plinovoda Sjeverni tok 2 tvrde da SAD samo traži prilike za prodaju vlastitog ukapljenog plina Europi.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini