BAGDAD

Prosvjednici u Iraku izašli na ulicu unatoč Allawijevim obećanjima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Prosvjednici u Bagdadu i u gradovima na jugu Iraka izrazili su u nedjelju protivljenje imenovanju premijera dan ranije, unatoč njegovim obećanjima da će ispuniti glavne zahtjeve pokreta koji već četvrti mjesec potresa zemlju.

Predsjednik Barham Saleh u subotu je mandatarom vlade imenovao bivšeg ministra telekomunikacija Mohammeda Allawija, zahvaljujući konsenzusu postignutom dva mjeseca otkako je njegov prethodnik Adel Abdel Mahdi dao ostavku pod pritiskom ulice.

Abdel Mahdi od prosinca vodi tehničku vladu. Protuvladini prosvjednici traže da njegov nasljednik ne bude pripadnik političke elite koju optužuju za korupciju i nestručnost.

Pristaše utjecajnog šijitskog vođe Moqtade Sadra odmah su u subotu pružili potporu mandataru, netom pošto su postavili šatore na Tahriru, središtu prosvjeda, gdje su se utaborili prosvjednici protiv vlasti.

No u nedjelju su stotine studenata preplavile ulice koje vode na trg noseći prekrižene Allawijeve fotografije, ocijenivši da je dio sustava kojim su nezadovoljni.

Slična poruka se mogla vidjeti i u Diwaniyji, južno od Bagdada, gdje su prosvjednici ušli u vladine zgrade tražeći njihovo zatvaranje.

U Al Hilli su prosvjednici zatvorili sve glavne prometnice izvikujući "Allawija nije izabrao narod!"

Allawi (65) je počeo političku karijeru kao zastupnik nakon američke invazije na Irak 2003., nakon čega je u dva navrata imenovan ministrom telekomunikacija, između 2006. i 2007 te između 2010. i 2012.

Pokušao je provesti mjere za suzbijanje korupcije, ali su se ti pokušaji svaki put završili ostavkom.

Mohammed Allawi ima sada mjesec dana za sastavljanje vlade koja još treba dobiti povjerenje zastupnika u parlamentu. Velik izazov bit će mu osigurati njezinu neovisnost, misli Sajad Jiyad, analitičar u iračkom institutu Bayan Center.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of