VARŠAVA

Prosvjedi tijekom koronavirusa: Poljaci trubili protiv zakona o pobačaju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Prosvjednici protiv novog zakona kojim se brani pristup pobačaju u Poljskoj izišli su u utorak na ulice Varšave, no umjesto uobičajenog prosvjeda, demonstrirali su u svojim automobilima kako bi spriječili širenje zaraze koronavirusom. 

U Varšavi, prosvjednici su trubili i djelomično blokirali jednu od glavnih prometnica u gradskom centru usred dana te su izvjesili transparente kroz prozore svojih automobila. 

Organizatori su također ohrabrili prosvjednike da drže transparente dok stoje u redovima ispred trgovina i da ih stave na svoje balkone. 

Danas je pobačaj u Poljskoj legalan samo u tri slučaja: kad trudnoća predstavlja prijetnju životu ili zdravlju majke, kad je ishod zabranjenog čina poput silovanja ili incesta, te u slučaju teške i nepovratne deformacije ili neizlječive bolesti fetusa. 

U srijedu, donji dom parlamenta raspravljat će o prijedlogu zakona koji bi eliminirao treći slučaj, odgovoran za većinu legalnih abortusa u zemlji proteklih godina. 

Godine 2018. od 1100 abortusa koji su izvedeni u poljskim bolnicama, 1050 njih izvedeno je  zbog deformacije ili neizlječive bolesti kod fetusa, prema informacijama ministarstva zdravlja. 

Još jedan prijedlog zakona o kojem će se raspravljati na sljedećem parlamentarnom zasjedanju zabrana je seksualnog odgoja u školama.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater