NAJNOVIJE


EU PARLAMENT

Proračun za 2020. treba biti most prema novom, AMBICIOZNIJEM VFO-u

| Autor: Hina
(EPA)

Zastupnici Europskog parlamenta u četvrtak su usvojili izvješće o smjernicama proračuna za 2020. za koji očekuju da će voditi prema ambicioznijem Višegodišnjem financijskom okviru 2021.-2027. s naglaskom na ulaganja u inovacije i borbu protiv klimatskih promjena.

„Moramo osigurati radna mjesta budućim generacijama. Poduzeća moraju biti u stanju poticati ulaganja", rekla je na plenarnoj sjednici izvjestiteljica iz Odbora za proračun, njemačka eurozastupnica Monika Hohlmeier.

Eurozastupnici su izvješće o smjernicama proračuna za 2020. (III dio) u kojemu je naglasak na ulaganje u inovacije, mlade, održivi razvoj, zaštitu i sigurnost građana te borbu protiv klimatskih promjena usvojili s 372 glasova za, 130 protiv i 78 suzdržanih.

Povjerenik Komisije za proračun i ljudske resurse Gunther Oettinger složio se da zbog brexita, osobito u slučaju onog "neurednog", postoji neizvjesnost hoće li Ujedinjeno Kraljevstvo uopće sudjelovati u proračunu za posljednju godinu trenutnog VFO-a 2014.-2020.

Usvojene smjernice zato nalažu Komisiji da se pripremi za sve moguće ishode oko brexita i zaštiti europski proračun u slučaju gubitka 12 milijardi eura koliko je Ujedinjeno Kraljevstvo dosad uplaćivalo u proračun EU-a.

Eurozastupnici i Povjerenik Komisije složili su se da je proračun za sljedeću godinu važan jer treba voditi prema još ambicioznijem, novom VFO-u 2021.-2027.

Europsko gospodarstvo u porastu je posljednjih godina, povećao se broj radnih mjesta i smanjena je nezaposlenost mladih, ali Oettinger poručuje da to nije dovoljno.

"Moramo graditi most prema budućoj Europi i ulagati u naše građane i inovacije, imati na umu poticanje konkurentnosti, gospodarski rast, povećanje radnih mjesta i borbu protiv klimatskih promjena", rekao je Oettinger.

Irska eurozastupnica Liadh Ni Riada (GUE) i španjolski zastupnik Zelenih Jordi Sole poručili su na raspravi u srijedu da ne vide potrebu za jačanjem obrane, ali smatraju da je u sve programe potrebno uvrstiti klimatske ciljeve.

„U sve politike Europske unije moramo uključiti borbu protiv klimatskih promjena, djelovati u skladu s Pariškim klimatskim sporazumom i poticati održivi razvoj", rekao je Sole.

U izvješću se također poziva na pojačanu provedbu programa EU-a, "prvenstveno onih koji uključuju podijeljeno upravljanje u okviru kohezijske, zajedničke poljoprivredne i zajedničke ribarstvene politike, kako bi se nadoknadila prethodna kašnjenja i došlo do završne faze".


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam