HONG KONG

Prodemokratski aktivisti planiraju prosvjede za Praznik rada u Hong Kongu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Prodemokratski aktivisti u Hong Kongu planiraju održati više manjih skupova tijekom Praznika rada, prkoseći tako zabranama okupljanja tijekom pandemije koronavirusa.

Hong Kong je sedam prošlogodišnjih mjeseci bilježio nasilne prosvjede koji su uništili njegovu reputaciju stabilnog grada te ostavili grad duboko podijeljenim.

Pandemija koronavirusa i socijalno distanciranje su ipak potaknuli četiri mjeseca primirja. No, tokom prošlog tjedna započeli su mali prosvjedi, a aktivisti se nadaju da će Praznik rada iskoristiti za zbijanje redova.

Prodemokratski sindikati putem objava na društvenim mrežama pozivaju ljude da u petak popodne izvikuju slogane u svojim četvrtima, unatoč zabrani okupljanja za više od četvero ljudi na javnim mjestima zbog pandemije.

Tijekom Praznika rada često se organiziraju prosvjedi diljem svijeta, no očekuje se da će ovogodišnji biti nešto pitomiji s obzirom na globalnu zdravstvenu krizu.

Vlasti su odbile prijave sindikata za održavanje tradicionalnih marševa u Hong Kongu. No, prosvjednici su postali kreativni.

Tijekom kratkih prosvjeda u trgovačkim centrima početkom tjedna, aktivisti su se međusobno poticali na držanje razmak od 1,5 metara te grupiranje od po četvero ljudi.

Interventna policija ubrzo je presrela ta okupljanja, prisiljavajući ih da se zaustave jer su ili nezakonita okupljanja ili skupovi koji krše epidemiološke mjere.

„Mislim da vlada koristi epidemiološke mjere kako bi suzbila ljude i masovni pokret. Radije bih se pridružio skupovima i marševima koji su dobili odobrenje policije, no ako su šanse za to svedene na nulu, improvizirat ću“, rekao je 33-godišnji financijaš John Li.

Bijes prema Pekingu potaknut je nedavnim uhićenjem prominentnih aktivista pod optužbama vezanim za prošlogodišnje prosvjede te najavama o većim ovlastima kineskih dužnosnika po pitanju vođenja Hong Konga.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini