LONDON

Prije COP26, princ William predao nagradu Earthshot za klimu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Prije samita o klimi COP26, princ William je u nedjelju navečer dodijelio prvo izdanje nagrade Earthshot  za inovativna rješenja na očuvanju planeta, a dobitnici su država Kostarika, talijanski grad Milano te indijska tvrtki koja se bori protiv zagađenja zraka.

Dobitnici u svakoj od pet kategorija (zaštite i obnove prirode, čišćenje zraka, revitalizacija oceana, izgradnja svijeta bez otpada i ozdravljenje klime) primili su po milijun funti ili 1,17 milijun eura za pomoć u razvoju njihovih projekata. 

Među pet pobjedničkih projekata je Coral Vita, farma na Bahamima za razvoj koralja otpornih na klimatsko zatopljenje.

U kategoriji "pročišćenja zraka" nagrađena je indijska tvrtka Takachar koja je razvila jeftinu prijenosnu tehnologiju koja se pričvršćuje na traktore i pretvara ostatke usjeva u tržišne bioproizvode poput gnojiva, a cilj joj je spriječiti paljenje poljoprivrednog otpada koje onečišćuje zrak. 

Milano je nagrađen za svoj plan borbe protiv bacanja hrane. Pokrenut 2019. s ciljem da prepolovi otpad do 2030. godine, taj program prikuplja hranu iz supermarketa i tvorničkih kantina i prosljeđuje nevladinim organizacijama koje ju dijele najsiromašnijim građanima.

Kostarika je također nagrađena za napore u zaštiti šuma, sadnji stabala i obnovi ekosustava. 

U kratkom videu emitiranom tijekom svečanosti, princ William je pozvao na "ujedinjenje kako bi popravili planet". On je naglasio da "će akcije koje odaberemo u sljedećih deset godina odrediti sudbinu planeta za sljedećih tisuću godina". 

Unuk kraljice Elizabete II. je najavio da će se sljedeća dodjela nagrada Earthshot 2022. održati u Sjedinjenim Državama. 

Britanac David Attenborough, neumorni zaštitnik okoliša je pozvao na hitnu akciju. 

Glumice Emma Thompson, Emma Watson, glumac David Oyelowo i nogometaš Liverpool FC-a Mo Salah su uručivali nagrade. 

Nagrada Eartshot,od ukupno 50 milijuna funti tijekom 10 godina pokrenuta je 2020. i zamišljena je kao najprestižnija nagrada za zaštitu okoliša u povijesti, nadahnuta mjesečevim programom predsjednika John F. Kennedyja koji je pridonio tehnološkom napretku čovječanstva. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini