SARAJEVO

Predstavnici BiH neće biti na dodjeli Nobelove nagrade Handkeu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine izvijestio je veleposlanstvo zemlje u Švedskoj kako nitko u ime te države ne može sudjelovati na dodjeli Nobelove nagrade austrijskom spisatelju Peteru Handkeu čime se BiH pridružila zemljama koje bojkotiraju događaj jer je Handke podupirao velikosrpsku politiku i zagovarao potporu režimu Slobodana Miloševića.

"Predsjedništvo BiH nije zauzelo stav kojim se bilo tko ovlašćuje da prisustvuje dodjeli Nobelove nagrade u ime Bosne i Hercegovine a u tome smislu niti u ime veleposlanstva  BiH u Kraljevini Švedskoj. Napominjemo da bi svaki vid samovoljnog postupanja mimo ustavom utvrđenih stajališta Predsjedništva Bosne i Hercegovine predstavljao kršenje ustava i zakona Bosne i Hercegovine", stoji u dopisu upućenom iz Komšićeva ureda veleposlanstvu BiH u Švedskoj kako ga citira portal Klix.

Bojkot ceremonije dodjele Nobelove nagrade Handkeu ranije su najavili Hrvatska, Albanija, Kosovo i Turska.

Predstavnici udruga koje okupljaju bošnjačke žrtve rata u BiH od 1992. do 1995. otputovali su u Stockholm kako bi prosvjedovali zbog dodjele Nobelove nagrade Handkeu no u glavni grad Švedske otišli su i predstavnici nekih udruga sa srpkim predznakom kako bi organizirali protuprosvjede i dali potporu austrijskom piscu.

Sam Handke je u intervjuu kojega je dao televiziji Republike Srpske kazao kako nije očekivao da će nakon odluke o dodjeli Nobelove nagrade biti tako izložen javnosti.

Kazao je i kako bi želio na proljeće naredne godine posjetiti Banju Luku.

"Volim Banju Luku i volim Bosnu", kazao je Handke novinaru koji ga je pitao "planira li doći u Republiku Srpsku".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater