DOVRŠAVAJU PRIJEDLOG

Predsjednik talijanske vlade najavio novi proračun "u narednim satima"


Predsjednik talijanske vlade Giuseppe Conte najavio je novi proračun "u narednim satima" kako bi spriječio donošenje kaznenih mjera protiv svoje zemlje.

"Želim poštedjeti Italiju postupka za kršenje pravila koji bi štetio našoj zemlji, ali bi mogao naštetiti i Europi. Upravo dovršavamo prijedlog koji EU neće moći odbiti. Imat ćemo ga u satima koji dolaze", rekao je u utorak u razgovoru za talijanski dnevni list Avvenire.

Prijedlog "nipošto ne dovodi u pitanje interese Talijana ni planirane reforme. Imam neke projekcije u vezi s gospodarskim učinkom 'kvote 100' (mirovinska reforma s ranijim odlaskom) i temeljnog dohotka građana. To mi može osloboditi manevarski prostor za potrošnju koji ću iskoristiti u pregovorima" s EU-om, dodao je Conte.

Nije htio navesti brojčane podatke rekavši da je "potreban oprez kako bi pregovori funkcionirali".

Dan ranije je ipak natuknuo da njegov cilj nije smanjiti deficit ispod 2 posto BDP-a.

Europska komisija je 23. listopada odbila prijedlog talijanskog proračuna koji službeno predviđa deficit od 2,4 posto BDP-a, puno veći od očekivanog i mimo europskih pravila.

Bruxelles je zatim poduzeo korake za uvođenje sankcija Rimu ocijenivši "opravdanim" pokretanje "postupka zbog prekomjernog deficita" koji se temelji na velikoj zaduženosti.
Italija ima najviši javni dug u eurozoni (131 posto BDP-a), veći od Grčke.

EK je u ponedjeljak pohvalio "promjenu tona" populističke koalicije na vlasti u Italiji, ali je poručio da još čeka na njezin "pojačan" napor kako bi se uskladila s propisima EU-a.

"Dobro je da se ton rasprave promijenio (...) Ali nužna je i znatna prilagodba proračuna za 2019.", rekao je potpredsjednik Komisije, Valdis Dombrovskis.

Ministri financija Europske unije zaključili su da je prijedlog talijanskog proračuna za iduću godinu u suprotnosti s paktom o stabilnosti i rastu i pozvali su vladu u Rimu da poduzme neophodne korake kako bi osigurala poštivanje odredbi pakta.

U zajedničkoj izjavi objavljenoj u utorak rano ujutro ministri navode da podržavaju procjene Europske komisije o tom pitanju i "preporučuju Italiji da poduzme neophodne mjere kako bi poštivala pakt".

Europski povjerenik za ekonomiju Pierre Moscovici u utorak je poručio da  Komisija čeka na "konkretne i vjerodostojne" poteze Italije.

Talijanski poslodavci su u ponedjeljak opet oštro kritizirali zakon o državnim financijama, ocijenivši da nimalo ne potiče rast te su zatražili njegovu izmjenu. (Hina) 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum