DES MOINES

Predizbori u Iowi, neobični, ali važni

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Iowi živi manje od jedan posto Amerikanaca. To je ruralna država sa složenim izbornim procesom koji se temelji na biračkim skupovima (eng. caucus). Jako je, međutim, važna za predsjedničke izbore jer glasa prva na demokratskim predizborima.

Neki kritiziraju preveliku težinu koju se Iowi pridaje, jer ona ne odražava nacionalnu raznolikost.

Kako izgledaju ti demokratski predizbori?

Glasanje nogama

Birači u Iowi ne glasaju tajno i ne ubacuju listiće u kutije. Okupljaju se na skupovima u crkvama, školama, knjižnicama, čak i privatnim kućama. Svoju sklonost nekom kandidatu iskazuju tako što prelaze preko prostorije i fizički se grupiraju u 'njegovom kutu'.

Glasaju dakle doslovno nogama, a proces je često kaotičan i vrlo zabavan. Tko zakasni, ne može unutra. Tko ode ranije, ne može natrag. Nema glasanja u odsutnosti ili ranog glasanja. 

Na demokratskim predizborima u Iowi glasju samo registrirani članovi stranke.

Obično se organiziraju dva kruga glasanja.

Nakon prvog kruga samo kandidati koji su okupili dovoljno pristaša (obično 15 posto prostorije) ostaju u igri.

Pristaše drugih kandidata mogu se u drugom krugu pridružiti onima koji su još u utrci, mogu pokušati uvjeriti dovoljno pristaša eliminiranih kandidata da im se pridruže kako njihov kandidat 'vratio u život' ili se mogu suzdržati od glasanja. 

Takvih biračkih skupova u Iowi bude gotovo 1700.

Ta je savezna država poznata po pristojnosti svojih građana, no tijesna utrka između Hillary Clintona i Bernieja Sandersa 2016. ipak je izazvala žestoke verbalne okršaje. 

Pravila i novosti

Zbog tih napetosti Demokratska stranka u Iowi uvela je nova pravila koja bi trebala osigurati veću transparentnost.

Stranka će u biračkoj noći objaviti dva nova podatka: broj pristaša svakog kandidata u prvom krugu i broj pristaša finalista u drugom krugu.

U teoriji, različiti kandidati mogu biti na čelu u prvom i drugom krugu. 

Nakon stručnog, neki bi rekli mutnog, izračuna, stranka će objaviti koliko je koji kandidat za predsjedničku nominaciju osvojio delegata iz države Iowe za nacionalnu konvenciju u srpnju. Svaka američka savezna država ondje će poslati svoje delegate, a onaj koji ih ima najviše odmjeriti će snage s Donaldom Trumpom 3. studenoga. 

Druga novost je ta da će pristaše pojedinog kandidata svoj prvi izbor zapisati na papir kako bi se omogućilo eventualno novo prebrojavanje.

Očekivani rekord

U okrugu Johnson odziv birača je tradicionalno velik i John Deeth, organizator tih biračkih skupova, očekuje rekordan broj sudionika. Na državnoj razini, moglo bi se prijeći brojku od 240.000 demokrata koliko ih se odazvalo 2008. kada je pobijedio Obama, što je bio povijesni rekord.

"Ponekad mi zna biti teško kada u prostoriji u kojoj se održava birački skup vidim kako je moja stranka rastrgana", rekao je Deeth.

Zato će on i drugi organizatori upriličiti "pobjedničku proslavu", tko god da bude pobjednik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of