RIM

Požari i dalje gore na Siciliji i u Kalabriji, Grčkoj pomogla kiša

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vatra potpomognuta vjetrovima u četvrtak gori na jugu Italije, dan nakon što je meteorološka stanica na Siciliji zabilježila temperaturu od 48,8 stupnjeva za koju znanstvenici tvrde da bi mogla biti najviša u povijesti europskih mjerenja. 

Rekordna temperatura, koju tek treba potvrditi Svjetska meteorološka organizacija (WMO), zabilježena je u blizini grada Sirakuze, na jugoistoku Sicilije. 

„Ako se taj podatak pokaže točnim, to bi mogla biti najviša vrijednost ikad zabilježena u Europi, oborivši raniji rekord od 48 stupnjeva iz Atene 10. srpnja 1977.“, napisao je meteorolog Manuel Mazzoleni na portalu 3Bmeteo.com. 

Vatrogasci su u srijedu objavili da su u 12 sati obavili više od 500 operaciji na Siciliji i Kalabriji, koristeći pritom pet kanadera. 

U četvrtak su objavili da je situacija na otoku „pod kontrolom“. 

Lokalni mediji prenose kako gore šuma i polja u planinama Madonie, udaljenima oko 100 kilometara od sicilijanske prijestolnice Palerma, kao i u gradiću Linguaglossi, smještenom pod vulkanom Etnom. 

Izvješća o velikoj šteti stižu i iz Kalabrije gdje su mnoge obitelji morale napustiti svoje domove, a jedan muškarac je u srijedu poginuo.

Očekuje se da će temperature u petak i dalje rasti u nekoliko talijanskih gradova, uključujući Rim, upozorilo je ministarstvo zdravstva. 

Grčkoj pomogla kiša

S druge strane Mediterana, grčkim vatrogascima u borbi protiv velikih požara pomogla je kiša koja je pala preko noći, prenosi agencija dpa. 

Na Eviji, drugom najvećem grčkom otoku nakon Krete, ugasila se većina požara, kao i oni na jugu Peloponeza. Gradonačelnici tog poluotoka rekli su za lokalne medije da je situacija puno bolja. 

Televizija Skai prenosi kako su prve kapi kiše pozdravljene automobilskim trubama. 

Uzrok požara u Grčkoj bila je uglavnom suša. Uništeno je više od 90 tisuća hektara šume i poljoprivrednog zemljišta, uz tisuće kuća. Poginuo je velik broj životinja.

Vatrogasci upozoravaju kako je situacija još uvijek opasna - vatra i dalje gori te se može ponovno raspiriti, a Grčkom pušu snažni vjetrovi. 

Promjena vremena potaknula je udare gromova koji su uzrokovali manje požare zapadno od Atene te na sjeveru zemlje, no oni su brzo ugašeni. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater