PANDEMIJA

POPUŠTANJE MJERA: Italija od nedjelje ukida karantenu za putnike iz EU-a, Britanije i Izraela

| Autor: Vanesa BEGIĆ, Hina
Rim (EPA)

Rim (EPA)


Uz 7.567 novozaraženih i 182 preminule osobe (jučer 8.085 novozaraženih i 201 preminula osoba), indeks pozitivnosti sada iznosi 2,5 posto. U jedinicama intenzivnog liječenja nalaze se 33 osobe manje, njih 1.860, a sveukupno ih je hospitalizirano 13.050 (-558 u odnosu na jučer).

Nastavlja se s popuštanjem mjera, sada su mogući posjeti staračkim domovima uz potvrdu o cijepljenju ili negativan test, a od 1. lipnja ugostiteljski objekti otvaraju i svoje unutarnje prostore.

Italija će u nedjelju ukinuti obveznu karantenu za putnike iz Europske unije, Velike Britanije i Izraela koji pokažu negativan test na koronavirus, objavila je u petak vlada dok nastoji potaknuti ljetni turizam.

Putnici koji su ulazili u Italiju iz navedenih zemalja do sada su morali ići u karantenu na pet dana i testirati se prije dolaska te po završetku izolacije. 

Kako se ubrzava cijepljenje u EU-u, sve više zemalja nastoji ublažiti ograničenja putovanja i ona za ugostiteljski sektor i pomoći im u oporavku od pandemije.

"Dugo smo čekali ovaj potez i on predviđa propusnicu za cijelu Europu", rekao je ministar turizma Massimo Garavaglia.

EU planira od lipnja uspostaviti jedinstveni sustav kojim će se bilježiti cijepljeni, testirani i oporavljeni od covida-19 kako bi se omogućilo veće kretanje.  

Karantena za druge zemlje i dalje je na snazi, uključujući Sjedinjene Države. Ograničenja ulaska za one koji dolaze iz Brazila također ostaju na snazi, objavilo je ministarstvo zdravstva. 

Putovanja između Italije i ostatka svijeta mjesecima su bila strogo ograničena jer je vlada nastojala obuzdati zarazu koronavirusom. 

No posljednjih tjedana broj zaraženih kontinuirano pada, dijelom i zbog sve učinkovitije kampanje cijepljenja. 

Nacionalni institut za javno zdravstvo (ISS) objavio je u petak da je reprodukcijski broj "R" pao na 0,86 s 0,89 prije tjedan dana. Stopa "R" iznad 1 ukazuje na to da će jedna osoba zaraziti više od jedne.

Italija je potvrdila gotovo 124.000 žrtava covida-19, što je drugi najveći broj umrlih u Europi iza Britanije.

Od ponedjeljka će 19 od 20 talijanskih regija prijeći u zone "niskog rizika", a samo jedna će biti označena kao "srednje rizična". 

Vlada premijera Marija Draghija u ponedjeljak bi trebala razgovarati o dodatnom ublažavanju mjera i o ukidanju policijskog sata koji je na snazi od 22 sata.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini