LJUBLJANA

Pompeo u četvrtak u posjetu Sloveniji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Američki državni tajnik Mike Pompeo doputovat će u četvrtak u kratki posjet Sloveniji tijekom kojeg će biti potpisana zajednička izjava o sigurnosnim pitanjima vezanim uz mrežu 5G.

Pompeo će u četvrtak ujutro zajedno sa suprugom Susan doputovati iz Češke, koja je prva postaja njegove europske turneje.

Na ljubljanskom aerodromu dočekat će ga slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar, a zatim će se uputiti prema Bledu, gdje će se održati razgovori.

Na Bledu će se u istoimenoj vili Bled prvo sastati izaslanstva dviju vlada, nakon čega će Pompeo i slovenski premijer Janez Janša održati razgovore u četiri oka.

Prema najavama iz slovenske vlade, razgovori će biti posvećeni jačanju bilateralnog dijaloga na političkom i gospodarskom području, a SAD je zainteresiran i za jačanje suradnje na području energetike, posebice kad je riječ o mogućnosti gradnje drugog bloka nuklearke Krško.

O tome je bilo riječi već prošle godine kad je Sloveniju posjetio Rick Perry, državni tajnik za energetiku, i kad se spominjala mogućnost kupnje američke nuklearne tehnologije bazirane na malim modularnim nuklearnim reaktorima.

Očekuje se da će tijekom Pompeovog posjeta biti potpisana zajednička izjava o sigurnosnim pitanjima vezanim uz mrežu 5G. 

Među temama razgovora slovenska strana spominje i aktualna međunarodna pitanja, među ostalim i stanje na području zapadnog Balkana.

Predviđeno je da Janša i Pompeo održe kratku tiskovnu konferenciju nakon razgovora.

Pompeov dolazak u Sloveniju prvi je posjet nekog američkog dužnosnika takvog ranga nakon niza godina. Sadašnji predsjednik slovenske vlade Janez Janša ranije je iz oporbe svoje prethodnika često optuživao da su zanemarili odnose s SAD-om i obveze u NATO-u jer nisu investirali u vojsku i naoružanje.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater