EMIRATI

POMILOVAN BRITANSKI AKADEMIK osuđen na doživotnu kaznu zbog špijunaže

(EPA)

(EPA)


Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) u ponedjeljak su, na zahtjev njegove obitelji, pomilovali britanskog akademika koji je bio osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog špijunaže, samo nekoliko minuta nakon što su prikazali snimku na kojoj navodno priznaje da je pripadnik britanske obavještajne agencije MI6.

Predsjednik UAE oprost je izdao u sklopu masovnog pomilovanja preko 700 zatvorenika kojim je država obilježila svoj praznik, stoji u izjavi koju prenosi državna novinska agencija WAM.

Pomilovanje je odmah stupilo na snagu te će Matthewu Hedgesu, 31-godišnjem doktorandu na Sveučilištu u Durhamu koji je u zatvoru proveo više od šest mjeseci, biti dozvoljeno da napusti zemlju "nakon što se riješe formalnosti", stoji u izjavi.

Britanski ministar vanjskih poslova pozdravio je ovu odluku, izjavivši kako je britanska vlada bila šokirana optužbama protiv Hedgesa, no kako su zahvalni jer je UAE brzo riješio problem.

Hedges je bio u pritvoru od početka svibnja, nakon što je uhićen na aerodromu u Dubaiju po završetku dvotjednog istraživačkog posjeta zemlji.

Prije nego što je pomilovanje objavljeno, glasnogovornik vlade prikazao je novinarima video snimku na kojoj Hedges navodno priznaje da je član MI6 te da istražuje vojne sustave koje kupuje UAE.

Hedgesova obitelj i kolege sa sveučilišta tvrde da se radi o talentiranom znanstveniku koji je doživio nepravdu arapskog pravosudnog sustava, dok UAE tvrdi da je riječ o britanskom špijunu koji je dobio pošteno suđenje. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater