NOVI RASNI NEMIRI U SAD-u

POLICIJA USMRTILA 20-GODIŠNJEG AFROAMERIKANCA nedaleko od mjesta gdje su prošle godine zadavili Georgea Floyda

Policija grada Brooklyn Center u izjavi je navela da su priveli muškarca zbog prometnog prekršaja te da su utvrdili kako je za njim raspisana tjeralica. Policajac ga je pokušao privesti, no on se vratio u automobil i odvezao dalje. Pri tome je ustrijeljen, ali je upravljao automobilom još nekoliko blokova te se zaustavio udarivši u drugo vozilo. Potom su ga policija i medicinski radnici proglasili mrtvim

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
(EPA)

(EPA)


Sjedinjene Američke Države ponovno su potresene rasnim nemirima. Nakon policijske likvidacije mladog Afroamerikanca u gradu Brooklyn Center u saveznoj državi Minnesota u noći na ponedjeljak, na ulicama se ponavljaju scene kakve smo vidjeli prije godinu dana nakon što je zbog brutalnog ponašanja policije smrtno stradao Georg Floyd u Minneapolisu. Nezadovoljstvo Afroamerikanaca, ali i pripadnika drugih etničkih zajednica te liberalne javnosti, potaknulo je pokret "Black lives metter" (Životi crnaca su bitni) - koji će najnovijom tragedijom postati još snažnija sastavnica američkog društva.

Paradoksalno, dvadesetogodišnji Daunte Wright ubijen je iz policijskog oružja samo petnaestak kilometara dalje od mjesta gdje je prošlog svibnja zadavljen George Floyd te je u tijeku suđenje policijskom službeniku koji je osumnjičen za zločin što ga je vidio čitav svijet.

Političke implikacije novog ubojstva posve su jasne, pa je guverner Minnesote Tim Waltz, kako prenosi Glas Amerike, odmah naglasio kako "naša država oplakuje još jedan mladi afroamerički život kojeg je uzela policija".

"Daunte ne trči"

Trenutak u kojem se dogodilo novo ubojstvo nije mogao biti zlosretnije odabran. Napetosti u Minneapolisu na vrhuncu su zbog suđenja Dereku Chauvinu, bivšem policajcu optuženom za ubojstvo Georgea Floyda, čije suđenje ulazi u treći tjedan i zbog čega se već danima okupljaju prosvjednici. Bivši policajac optužen je za ubojstvo zbog klečanja na vratu Floydu tokom uhićenja koje je potaklo proteste širom SAD-a, ali i izvan američkih granica.

Nakon smrti Georga Floyda četiri policajca su otpuštena, a jedan od njih je Derek Chauvin koji je klečao na Floydovom vratu gotovo devet minuta dok je Floyd govorio da ne može disati.

Novi slučaj ubojstva, ovaj put dvadesetogodišnjeg mladića, koji će sigurno izazvati široke rasne prosvjede u SAD-u, izgleda podjednako banalno. Kako je američkim medijima izjavila majka likvidiranog Dauntea Wrighta, Katie, ona je u nedelju popodne primila poziv od sina koji joj je rekao da ga je policija zaustavila jer imao osvježivač zraka na retrovizoru, što je ilegalno u Minnesoti. Kaže kako je čula policiju da govori njenom sinu da izađe iz vozila.

"Čula sam prepirke i kako policajci govore 'Daunte ne trči'". Poziv je prekinut, a kada je pokušala ponovo nazvati javila se njegova djevojka koja je potvrdila kako je on mrtav na vozačkom sjedištu, prenosi Reuters.

Policija grada Brooklyn Center u izjavi je navela da su priveli muškarca zbog prometnog prekršaja te da su utvrdili kako je za njim raspisana tjeralica. Policajac ga je pokušao privesti, no on se vratio u automobil i odvezao dalje. Pri tome je ustrijeljen, ali je upravljao automobilom još nekoliko blokova te se zaustavio udarivši u drugo vozilo. Potom su ga policija i medicinski radnici proglasili mrtvim. Načelnik lokalne policije Tim Gannon nije dao nikakve informacije o policajcu koji je pucao, niti je rekao koliko je snažan sudar bio, iako putnici u drugom automobilu nisu ozlijeđeni. Načelnik je rekao da vjeruje da je tijekom pucnjave bila uključena kamera koju nosi policijski službenik, pa će se točno vidjeti zašto je došlo do pucnjave", izvješćuje The New York Times.

Policijski sat

Nakon opisanog događaja nije trebalo proći puno vremena da izbiju žestoki neredi Afroamerikanca zbog čega je uveden policijski sat i bačen suzavac. Stotine prosvjednika koji su skandirali ime Dauntea Wrighta okupili su se ispred policijskog sjedišta u Brooklyn Centeru koji se nalazi nekoliko kilometara sjeverno od središnjeg Minneapolisa.

Obračun s policijom započeo je kad je policija navukla opremu za nerede pa su dva policijska vozila zasuta kamenjem, na njih su nasrnuli prosvjednici pišući poruke kredom i paleći svijeće. Neredi su rastjerivani suzavcem i omamljujućim granatama.

Lokalni mediji izvijestili su o pljačkama koje su se odvijale u četvrtima Brooklyn Centera, a na ulice je izašla i Nacionalna garda koja je raspoređena u Minneapolisu zbog suđenja Dereku Chauvinu koje izaziva pažnju cijele nacije.

Napad u Windsoru

Najnovije policijsko ubojstvo mladog Afroamerikanca nije jedini slučaj rasne netrpeljivosti od strane državnih službenika koji je ovih dana uzbudio američku javnost. Početkom tjedna otpušten je policajac u Virginiji koji se suočio s uniformiranim medicinskim djelatnikom američke vojske kada ga je zaustavio u prometu i poprskao "paprenim sprejem". Sve je ostalo zabilježeno na video snimci koju su snimile kamere koje nosi policija.

Policajac Joe Gutierrez otpušten je zbog postupka protiv Caron Nazario, potporučnika Medicinskog zbora američke vojske, zbog incidenta u gradu Windsoru u Virginiji prošlog prosinca. Nazario je na okružnom sudu u Norfolku tužio policajce za prekomjernu silu i kršenje njegovih ustavnih prava.

Reagirale su i gradske vlasti Windsora, gradića s oko 2.700 stanovnika udaljenog 30-ak kilometara zapadno od Norfolka, gdje su naglasili kako se "grad Windsor ponosi šarmom maloga grada i poštovanjem svoje policijske uprave u cijeloj zajednici". Istragu je zatražio i demokratski guverner Virginije Ralph Northam kojeg je "incident u Windsoru uznemirio i razljutio".

Opis događaja iz Virgnije sličan je novom slučaju iz Minnesote, ali nije imao smrtni ishod. Ipak, prikazuje brutalan tretman Afroamerikanaca od strane policije.

Medicinski djelatnik vozio je u pravcu grada Peterburga kada je vidio kako policijska svjetla bljeskaju iza njega. Prema tužbi i video snimkama susreta, medicinski poručnik Nazario, koji je crnac i Latinoamerikanac, vozio je oko kilometar do benzinske crpke jer je bio nervozan zbog zaustavljanja na zamračenoj cesti.

"Izlazi iz automobila", čuje se na snimkama kako jedan policajac viče dok Nazario, ostajući sjediti, opetovano pita zašto je zaustavljen i zašto su policajci izvukli pištolje. Postavio je prazne ruke izvan prozora.

"Iskreno se bojim izaći iz automobila", rekao je Nazario, na što policajac Gutierrez, prema snimkama s njegove tjelesne kamere, odgovara - "Trebao bi"

Vođen dijalog, kojeg prenosi The New York Times, podsjeća na loše krimi filmove.

"Služim ovoj zemlji i ovako se ponašate prema meni? Što se događa" – upitao je oficir, na što mu je policajac odgovorio: "Ono što se događa je da se spremaš za jahanje munje, sine".

Nakon što je poprskan "paper sprejem", poručnik Nazario počeo je plakati i psovati, ali ga policijski službenici nisu uhitili i nisu podnijeli optužnicu. U izvještaju od te noći policajci su rekli da su zaustavili poručnika Nazaria jer njegov SUV nije imao registarske oznake. Poručnik Nazario rekao je da je nedavno kupio Chevrolet Tahoe i da čeka registarske tablice, dok su privremene bile zalijepljene unutar stražnjeg stakla i bile su vidljive, navodi u tužbi.

Policijsko ubojstvo 20-godišnjeg Afroamerikanca u okolici Minneapolisa te posljednji događaji iz Virginije svakako ne idu u prilog smirivanju rasnih tenzija u cijelim Sjedinjenim Američkim Državama. Presuda za ubojstvo Georga Floyda - dožive li je Afroamerikanci neodgovarajućom - mogla bi uvesti Ameriku u novo razdoblje rasnih nemira i nesigurnosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum