MADRID

Počelo suđenje za napade u Barceloni i Cambrilsu 2017.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Španjolskoj je u utorak počelo suđenje trojici muškaraca optuženih za pripadnost militantnoj islamističkoj ćeliji koja je 2017. usmrtila 16 osoba, a ranila njih 140 tijekom napada u gradovima Barceloni i Cambrilsu. 

Neposredne počinitelje napada policija je ubila, a trojica kojima je počelo suđenje optužena su za pripadanje terorističkoj skupini i pomaganje u izvođenju napada. 
 
Optuženi Driss Oukabir i Said Ben izjavili su na sudu u Madridu kako nisu pripadali džihadističkoj ćeliji, te da nisu poznavali imama Abdelbakija Es Sattija iz džamije u katalonskom gradu Ripollu. Imam je, prema optužnici, bio spiritualni vođa napadača te organizator napada. Trećeoptuženi Mohamed Houli Chemlal se branio šutnjom.
 
U kolovozu 2017. se vozač kombija zalijetao na prolaznike na poznatom šetalištu La Rambla u srcu Barcelone gdje je usmrtio 14 osoba, a prilikom bijega još jednu. Ubrzo nakon toga je u primorskom gradiću Cambrilsu pet militanata automobilom gazilo prolaznike na šetalištu uz more, nakon čega su izašli iz automobila pa noževima napadali ljude zatečene ondje. Ubili su jednu ženu te ozlijedili više ljudi prije nego ih je policija likvidirala vatrenim oružjem. Nekoliko dana kasnije policija je otkrila vozača kombija pa ga ubila.
 
Državno odvjetništvo za Oukabira traži 41 godinu zatvora, za Saida Bena 36, a za Chemlala 8. Njih trojica nisu optužena za ubojstva u Barceloni i Cambrilsu,  no na teret im se stavlja pripadanje toj militantnoj skupini te pomaganje u izvršenju napada. U pritvoru se nalaze nakon što su uhićeni prije nešto više od tri godine.
 
Noć prije napada u Barceloni i Cambrilsu došlo je do slučajne eksplozije u kući u mjestu Alcanas, jugozapadno od Barcelone, gdje su bile uskladištene plinske boce i eksploziv, navodno pripremljeni za napade u Kataloniji. U toj eksploziji je poginuo imam Es Satti te još nekoliko osumnjičenika. Preživio je jedino Chemlal.
 
Istražitelji su ranije izvijestili kako su se napadači odlučili za napade automobilima i noževima nakon što im je zbog te slučajne eksplozije propao plan s postavljanjem bombi. Na ime optuženog Oukabira je navodno unajmljen kombi kojim je izvršen napad na La Rambli, dok je Saida Ben sudjelovao u kupnji i prijevozu eksploziva.
 
Suđenje bi moglo trajati do kraja prosinca.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater