NA PRESUDU NEMA PRAVA ŽALBE

POBAČAJ DEMOKRACIJE U POLJSKOJ: Poljski vrhovni sud gotovo u potpunosti zabranio prekid trudnoće

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
(EPA)

(EPA)


Poljska je postala najveća europska država koja je, u praksi, zabranila pravo žena na pobačaj. Točnije, Vrhovni sud u Poljskoj donio je presudu – na koju ne postoji pravo žalbe – da su pobačaji protuustavni u gotovo svim slučajevima, pa čak i kada fetus ima deformacije. Pobačaj u toj državi gdje je već godinama na vlasti iznimno konzervativna desna vlast dopušten je samo u slučajevima silovanja, incesta i kada je ugroženo zdravlje majke. Svi drugi slučajevi pobačaja oštro će se kažnjavati, a ženska prava tom su sudskom odlukom vraćena stoljeće unatrag.

Presuda je ponovno stavila Poljsku pod povećalo organizacije za zaštitu ljudskih prava, liberalna javnost prosvjedovala je na ulicama protiv te odluke, no očito je da će se bitka za ženska prava iznova voditi još godinama.

Do sada je jedino Malta bila članica Europske unije u kojoj je pobačaj zabranjen dok se žene koje pobace i osobe koje u tome pomažu kažnjavaju zatvorom do tri godine. U toj maloj otočnoj državici do 2011. godine bio je ilegalan i razvod braka. Izvan Europske unije, pobačaj se kažnjava zatvorom u Andori, u San Marinu nije dopušten ni u slučaju kada je ugrožen život žene, a zabranjen je i u Monaku te Lihtenštajnu. Poljski zakoni bili su po pitanju pobačaja među najstrožima na starom kontinentu, a nova sudska odluka gotovo ih je u potpunosti onemogućila u normalnom medicinskom postupku.

Predsjednica Vrhovnog suda Julia Przylebska rekla je, prenosi The New York Times, da je dopuštanje pobačaja u slučajevima fetalne abnormalnosti legaliziralo "eugeničke postupke u odnosu na nerođeno dijete, uskraćujući mu time poštivanje i zaštitu ljudskog dostojanstva". Budući da poljski ustav jamči pravo na život, dodala je, prekid trudnoće na temelju zdravlja fetusa predstavlja "izravno zabranjeni oblik diskriminacije".

Prije odluke Vrhovnog suda, Poljska je dopuštala prekide samo zbog abnormalnosti fetusa, prijetnje zdravlju žene ili u slučaju incesta ili silovanja. U praksi je većina legalnih pobačaja - 1.074 od 1.100 izvedenih prošle godine - rezultat fetalnih abnormalnosti. Zagovornici prava na pobačaj kažu da takvi podaci odražavaju dosadašnja ograničenja koja Poljakinjama onemogućavaju legalan pobačaj te se odlučuju na ilegalne pobačaje ili odlazak u inozemstvo.

- U praksi su potrebni tjedni, ponekad i mjeseci da bi se postigao legalan pobačaj, rekla je medijima Karolina Wieckiewicz, odvjetnica i aktivistica iz skupine „Pobačaj bez granica“. Sličnog je mišljenja i politička opozicija aktualnoj konzervativnoj Vladi. Rafal Trzaskowski, gradonačelnik Varšave i oporbeni kandidat na predsjedničkim izborima prošlog ljeta, osudio je presudu i optužio vladu da je učinkovito "pooštrila zakon o pobačaju" u nastojanju da "prikrije njihovu neučinkovitost u borbi protiv koronavirusa".

Očekivano, poljski predsjednik Andrzej Duda pozdravio je odluku suda. Kako je istaknuo njegov glasnogovornik Blazej Spychalski u intervjuu za poljsku novinsku agenciju -   "Izražavamo zadovoljstvo što je tribunal stao na stranu života.“

Drakonska odluka Vrhovnog suda Poljske izazvala je i međunarodne reakcije, a podsjeća se i da je ta država već upozorena na kršenje ljudskih prava u nizu slučajeva.

- Osiguravanje ljudskih prava žena, uključujući njihova reproduktivna prava ključno je za podržavanje vrijednosti Europske unije, kaže Hillary Margolis, viša istraživačica u Human Rights Watchu i dodaje: "Otvoreno nepoštovanje Poljske prema tim vrijednostima opasno je ne samo za žene i djevojke u Poljskoj, već i u cijeloj Europi."

Najviša sudska instanca u Poljskoj posve je jasno stala na stranu katoličkog „Pro life“ pokreta te je argumentirajući da pobačaji na osnovi fetalnih abnormalnosti krše dostojanstvo ljudskog života, što je načelo ugrađeno u poljski Ustav. Zaključili su da su takvi pobačaji protivni načelu nediskriminacije i poštivanja ljudskog života, te da fetus stječe ta prava pri začeću. Prema stajalištima aktivistica za prava žena, to će natjerati žene da rađaju smrtno bolesnu djecu ili onu s doživotnim hendikepima.

Jaroslaw Kaczynski, lider vladajuće stranke Zakon i pravda i najmoćniji poljski političar, osobno je tražio snažno ograničavanje prava na pobačaj.

- Doista bih volio da se ovakav pobačaj barem ograniči na najekstremnije slučajeve, rekao je Kaczynski o fetalnim abnormalnostima u intervjuu ove godine za poljske novine. Politički analitičari tvrde da je ovo najpovoljniji trenutak da stranka Zakon i pravda provede represiju nad ženama – masovne demonstracije su nemoguće u doba pandemije, dok do narednih izbora imaju još tri godine mandata. S time se slaže Barbara Nowacka, parlamentarna zastupnica iz redova opozicije koja smatra da se sada uvodi potpuna zabrana pobačaja kroz stražnja vrata.

- Neće biti boljeg trenutka da vladajuća stranka to učini. U Poljskoj bjesni pandemija, ljudi su zauzeti drugim stvarima, a sljedeći su izbori daleko. Odluka suda znači zamrzavanje ovog pitanja godinama, prihvaćajući da su život i dostojanstvo žena manje važni od života fetusa, dodala je Barbara Nowacka.

Odluka Vrhovnog suda dovela je u pitanje i njegov legitimitet u očima poljske i međunarodne javnosti. Naime, jedanaest od dvanaest sudaca imenovala je stranka Zakon i pravda dok je predsjednica suda Przylebska dugogodišnja prijateljica stranačkog šefa Kaczynskog.

- Otkako su Kaczynski i njegova stranka došli na vlast, sud je namjerno uništen, rekla je Monika Platek, profesorica prava na Sveučilištu u Varšavi u izjavi agencijama.

- Njegova je funkcija podržati sve odluke vlasti, bez obzira jesu li racionalne ili su u skladu s Ustavom, tvrdi Platek.

Donošenje odluke izazvalo je burne reakcije – prosvjednici su se proteklih dana okupili i pred kućom zamjenika premijera Jaroslawa Kaczynskog u Varšavi gdje ih je policija rastjerala suzavcem. Protestiralo se i u Krakowu, Lodzu i Szczecinu, nošeni su transparenti s napisom „Tortura“ i kršene su antikorona mjere po kojima je dopušteno okupljanje do deset osoba.

U europskim reakcijama ističe se izjava Dunje Mijatović, tajnice za ljudska prava Savjeta Europe koja je rekla da je ovo tužan dan za prava žena.

- Uklanjanje pravne osnove za skoro sve legalne pobačaje u Poljskoj predstavlja kaznu i kršenje ljudskih prava, napisala je Mijatović na Twiteru.

Malgožata Zulecka, pravnica Helsinškog odbora za ljudska prava izjavila je za BBC da je to potpuno nepravedna presuda koja će dovesti do toga da će se prema ženama ophoditi nehumano. Antonjina Levandovska, aktivistica za ljudska prava rekla je za BBC da je dosadašnji zakon iz 1993. bio zasnovan na načelima Ujedinjenih nacija koji zabranjuju mučenje.

- To je nehumano, odvratno je tjerati nekoga da iznese cijelu trudnoću pogotovo ako fetus ima deformitete. A 98 posto abortusa u Poljskoj se radi upravo zbog toga, ustvrdila je Levandovska.

Prema ocjenama europskih medija, kao i poljskih liberalnih političara, udar na ženska prava i gotovo apsolutna zabrana pobačaja u Poljskoj donijeti su pod pritiskom Katoličke crkve i ultrakonzervativnih udruga poput Opus Dei kojima je snažno priklonjena vladajuća stranka Zakon i pravda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum